Ketumbar
(Coriandrum sativum) ialah sejenis tumbuhan herba semusim yang tergolong dalam
famili Apiaceae. Ketumbar berasal dari Eropah Selatan, Afrika Utara dan Asia
Barat Daya. Ketumbar adalah tumbuhan lembut dan tidak berbulu yang boleh
bertumbuh hingga ketinggian 50 cm [20 inci].
Daun-daunnya
berbagai-bagai bentuknya, yaitu bercuping luas pada tapak tumbuhan, dan lembut
lampai pada aras batang berbunga yang lebih tinggi. Bunga-bunganya dibawa dalam
umbel kecil berwarna putih atau merah jambu pudar, tak bersimetri,
kelopak-kelopaknya yang menjauhi pusat umbel lebih panjang (5-6 mm) berbanding
kelopak-kelopak yang tumbuh ke arah umbel (1-3 mm). Buahnya merupakan
skizokarpa kering berbentuk bulat yang berdiameter 3-5 mm.
BAHAN
BAHAN
600 gram
daging lembu dihiris ikut suka
sedikit
air asam jawa
garam,
gula
serbuk
perasa secukupnya.
BAHAN DIKISAR
7 biji
bawang merah
2 biji bawang
putih
sedikit
halia
sedikit
kunyit hidup
sedikit
lengkuas
5 batang
serai
2 sudu
besar ketumbar
PROSES MASAK
Gaulkan
bahan kisar, ketumbar dan air asam jawa rata-rata pada hirisan daging.
Masukkan
garam, gula dan serbuk perasa. Agak-agaklah. Gaul lagi.
Panaskan
sedikit minyak dan tumiskan daging tadi. Tutup kuali.
Bila air
daging telah kering tambahkan lagi air secukupnya. Masak dengan api perlahan
hingga kuah pekat atau garing dengan api perlahan. Kacau sekejap-sekejap.
No comments:
Post a Comment