Kerisik
ialah sejenis rempah yang dibuat daripada kelapa. Kelapa yang diparut atau
dikukur, digoreng (tanpa minyak) dan kemudiannya digiling hingga lumat. Kerisik
berwarna coklat gelap dan ia boleh dibuat sendiri atau dibeli dari kedai-kedai
runcit. Kerisik digunakan untuk beberapa masakan tradisional seperti rendang
dan laksa; penggunaannya amat popular di kalangan masyarakat Melayu di Malaysia
dan Singapura.
500 gram
hati lembu dipotong ikut suka
air asam
jawa secukupnya
garam dan
manisan secukupnya
11/2 sudu
besar kerisik
5 helai
daun limau purut (saya suka-suka letak)
15 biji
cili api sebiji-sebiji
BAHAN KISAR
3 biji
bawang besar
1 biji
bawang putih
1 inci halia
1 inci
kunyit hidup
3 batang serai
1/2
lengkuas
1 sudu
besar ketumbar
1/2 sudu
kecil jintan kasar
1/2 sudu
kecil jintan halus
PROSES MASAK
Gaulkan
bahan-bahan yang dikisar, air asam, garam dan manisan pada hirisan hati lembu
tadi. Perap selama mana yang diingini
Panaskan
minyak dan tumiskan perapan hati. Kacau. Masukkan daun limau purut dan cili api
Kacau lagi
dan masukkan kerisik ketika hati hampir masak. Gaul sebati.
Angkat dan
hidangkan.
No comments:
Post a Comment