NASI LEMAK
Nasi lemak merupakan makanan tradisi
bagi Melayu kegemaran bagi orang Malaysia. Ianya juga boleh di temui di
Singapura, Indonesia dan Brunei. Nasi Lemak dapat ditemui di semua bahagian
Malaysia dan juga Singapura. Di Indonesia, nasi lemak lazimnya ditemui di
pesisir timur Sumatera, terutama di Riau, Jambi dan Sumatera Utara.
Nasi lemak merujuk kepada nasi yang
dimasak dengan menggunakan santan kelapa, bagi menambah rasa lemaknya.
Kadangkala daun pandan dimasukkan semasa nasi lemak dimasak bagi menambahkan
aromanya. Di Indonesia Nasi lemak dipercayai di perkenalkan oleh pekerja dan
Mahasiswa yang pernah menetap mahupun bekerja di Malaysia.
RESEPI NASI LEMAK SAMBAL UDANG
BAHAN BAHAN
3 cawan beras
3 cawan air
1 cawan santan pekat
1 batang serai besar-dititk
2 cm halia - di potong nipis
2 ulas bawang merah - dipotong kecil
10 biji lada hitam
3 helai daun pandan- disimpul &
ikat
1/2 sudu kecil garam - secukup rasa
CARA MEMASAK
Kupas semua bawang dan halia serta
dipotong nipis-nipis. Basuh beras yang diletak dalam periuk nasi dan masukkan
air serta santan, masukkan serai, halia , biji lada hitam, bawang merah dan
daun pandan serta garam.
Kacau bagi mesra semua bahan dan masak
nasi seperti biasa guna periuk letrik .
SAMBAL
UDANG
BAHAN-BAHAN
1 kilo udang
sederhana besar
1 biji
bawang besar - dipotong nipis-nipis
2 sudu besar
gula - boleh ditambah atau kurang
Garam dan
air asam jawa secukup rasa
Minyak masak
untuk menumis
BAHAN
DIKISAR
10biji cili
kering - boleh ditambah
5 bawang
merah
2 ulas
bawang putih
2 cm belacan
- dibakar/grill
CARA MEMASAK
Udang di
bersihkan kemudian ditos dan ketepikan dulu.
Panaskan
minyak dan tumis bahan kisar sampai naik bau , kemudian masukkan gula , asam
jawa , garam dan terus kacau sambal sampai masak dan pecah minyak .
Masukkan
udang, bawang besar dan terus kacau lagi sehingga semua bahan menjadi mesra dan
bila sudah masak boleh la tutup api .
No comments:
Post a Comment