Gulai ialah masakan bersantan yang
mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api,
kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar
Negeri Sembilan.
Gulai berasal daripada Sumatera,
Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan
Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.
BAHAN BAHAN
2 ekor ikan tongkol-anggaran 1kg
3-4keping asam gelugor(keping)
1 sudu kecil garam
air secukupnya
Ikan disusun dalam bekas yang sesuai ,
asam keping disusun dicelah-celah ikan dan dalam perut ikan. Air dituang
sedikit dalam mangkuk yang disusun ikan ni. Kukus ikan sehingga masak . Simpan
air rebusan ikan ni untuk diguna masa masak kuah gulai nanti .
BAHAN KUAH GULAI
4-5 santan pekat
1 peket rempah gulai ikan tongkol
10 biji cili padi
2-3 biji cili merah/cili hijau -
dibelah 2
3-4 biji timun kecil - buang empulur
tengah n potong
1 sudu besar kerisik
1 sudu kecil belacan-dibakar
garam dan gula secukupnya
BAHAN DIKISAR
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 1/2 inci lengkuas
1 inci halia
5 biji cili kering-direbus sampai
lembut - kalau suka pedas tambah la lagi
PROSES MASAK
Panaskan minyak dalam periuk kemudian
tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan cili kisar dan kerisik. Tumis hingga
pecah minyak.
Masukkan 1 cawan air rebusan, santan,
cili padi dan cili merah, asam gelugor, garam dan gula. Masukkan ikan tongkol
tadi dan masak gulai hingga kuah pekat.
Last sekali masukkan cili merah dan timun . Bila timun layu boleh la ditutup api dapur .
Last sekali masukkan cili merah dan timun . Bila timun layu boleh la ditutup api dapur .
No comments:
Post a Comment