Pegaga atau juga dikenali sebagai
antanan (bahasa Inggeris: pennywort / gotu kola), dengan daun hijau bentuk
ginjal juga dirujuk sebagai 'Indian pennywort' kerana rupanya yang seakan satu
keping duit syiling. Ia adalah asli di Malaysia, Sri Lanka, India, utara
Australia, Indonesia, Iran, Melanesia, New Guinea dan beberapa bahagian Asia
lagi. Nama saintifiknya adalah Centella asiatica/Hydrocotyle asiatica
BAHAN BAHAN
Pucuk pegaga-dibersihkan buang akar
Segenggam ikan bilis-dibasuh
3 cawan santan pekat
1 serai-dititik
1 keping asam keping saiz kecil
Garam secukup rasa
BAHAN KISAR
10 biji cili api
3 cm kunyit hidup
CARA MEMASAK
Masukkan semua santan , bahan ditumbuk
lumat , serai , asam keping dan santan ke dalam periuk . Masak semua sampai
kuah mendidih kemudian masukkan pucuk pegaga dan kacau serta biarkan samapai
kuah mendidih dan pucuk pegaga masak .
No comments:
Post a Comment