Thursday, December 21, 2017

RESEPI ASAM PEDAS TELUR IKAN MAYONG

Telur ikan ialah telur dalaman yang matang dalam ovari, atau dilepaskan sebagai telur di luar bagi ikan dan sesetengah haiwan marin seperti udang, kekapis dan landak laut. Sebagai makanan laut, telur ikan digunakan sebagai bahan masakan dalam kebanyakan juadah mahupun dimakan secara mentah. Telur bagi haiwan laut, seperti ikan lumpsucker, hake dan salmon, merupakan sumber terbaik bagi asid lemak omega-3. Telur ikan sturgeon atau ikan lain merupakan produk yang digunakan untuk menghasilkan kaviar.

RESEPI ASAM PEDAS TELUR IKAN MAYONG
BAHAN BAHAN
400 gram telur ikan Mayong
1 genggam daun kesum
2 kuntum bunga kantan
1/2 cawan jus asam jawa
1/2 cawan cili kisar
1 camca teh lada hitam, tumbuk halus
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya

BAHAN KISAR
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci kunyit hidup

PROSES MASAK
Telur ikan dicuci dan dibersihkan  Bunga kantan dibelah dua setiap satu. Ketepikan.

Panaskan minyak dalam periuk tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau sentiasa.

Tuang sedikit air kacau dan biarkan mendidih. Masukkan jus asam jawa, telur ikan, bunga kantan dan daun kesom, kacau perlahan dan biarkan mendidih.


Tambah lada hitam tumbuk, garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau perlahan dan masak dengan api sederhana hingga terung lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. 

No comments:

Post a Comment