Sotong ialah
sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300
spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel
yang biasanya lebih panjang.
BAHAN BAHAN
- 1kg ekor sotong sederhana besar
- 250gm isi udang cincang
- 3 batang crab stick - cincang halus
- 50gm serbuk roti (breadcrumbs)
- 1 biji telur ayam
- 1/2 labu bawang besar - cincang halus
- sedikit garam dan serbuk lada sulah
SOS MASAM MANIS
- 4 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar kicap cair
- 1 biji tomato - potong dadu
- 1 hiris nenas - potong dadu
- 2 tangkai cili merah - cincang kasar
- 2 ulas bawang putih - cincang
- 1 hiris halia - cincang
- 1 sudu besar gula
- sedikit air
PROSES PENYEDIAAN
- Bersihkan sotong, buang kulit hitamnya dan asingkan kepalanya. Satukan isi udang, crabstick, bawang, serbuk roti dan telur. Gaul rata dan perasakan dengan sedikit garam dan serbuk lada sulah.
- Masukkan inti ke dalam badan sotong hingga padat. Tutup dengan kepala sotong dan cucuk dengan lidi supaya tidak terbuka. Kukus di dalam pengukus yang di panaskan dahulu hingga masak. Angkat dan kelarkan badan sotong.
- Untuk sos masam manis, tumis bawang putih dan halia hingga naik bau. Masukkan cili cincang, tomato dadu dan nenas. Gaul sebentar dan masukkan sos cili, sos tomato, gula dan kicap cair. Jika pekat tambahkan sedikit air.
- Masukkan sotong
yang di kelar tadi, gaul bersama sosnya hingga rata.
No comments:
Post a Comment