SOTONG
Sotong ialah
sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300
spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel
yang biasanya lebih panjang.
RESEPI SOTONG MASAK KARI
BAHAN BAHAN
300gm sotong
1 labu bwg besar –
Di Mayang
2 ulas bwg putih
(dikisar)
1/2 inci
halia(dikisar)
1 sb rempah kari
ikan
1 biji tomato
dibelah 4
4 biji cili padi
sedikit air asam
jawa
PROSES MASAK
Tumiskan bahan
bahan yang dikisar hingga wangi . Masukkan serbuk kari dan air asam jawa. Perisakan
dgn garam ,gula dan sedikit kiub pati ikan bilis
Kacau dan biarkan
hingga pecah minyak dan masak rempahnya. Masukkan sotong kacau sebati dan
sehingga masak Akhir sekali masukkan bawang besar yg dimayang , tomato dan cili
padi
No comments:
Post a Comment