Sotong ialah
sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300
spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel
yang biasanya lebih panjang.
BAHAN BAHAN
- 500gm sotong - dibersihkan
- 4 batang serai - ketuk
- Air asam jawa secukupnya
- Air secukupnya
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak untuk menumis
BAHAN TUMBUK
- 2 labu bawang besar
- 5cm kunyit hidup
- 5cm halia
- 2 sudu makan ketumbar* (pastikan ditumbuk lumat)
- 2 sudu makan jintan halus*
PROSES PENYEDIAAN
- Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk kunyit serta serai sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sambil bahan tumisan digaul rata agar tidak terlalu garing.Biarkan mendidih seketika.
- Seterusmya masukkan sotong dan air secukupnya.Didihkan sehingga sotong empuk.
- Akhir sekali, masukkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya.Kacau rata dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment