Ketam adalah
krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai
"ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di
mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya
diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan
sepasang kuku chelae).
Ketam dijumpai di
semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial,
khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya
sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah
hingga 4 m.
RESEPI KETAM MASAK CILI
BAHAN BAHAN
3 ekor ketam Bakau
dibersihkan
1 batang serai di
titik
3 sudu besar sos
cili
garam dan gula
secukup rasa
1 pokok daun
ketumbar ~ dihiris
BAHAN KISAR
13 tangkai cili
kering kisar
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inc halia
sedikit belacan
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak
dalam kuali dan tumiskan bahan kisar hingga harum dan pecah minyak Tambahkan
air jika terlalu kering
Masukkan serai dan
sos cili. Masak hingga kuah pekat dan perasakan dengan garam dan gula secukup
rasa
Masukkan ketam dan
biarkan ketam masak dan empuk. Taburkan hirisan daun ketumbar Tutup api dan
hidangkan
No comments:
Post a Comment