IKAN KEMBUNG
Kembung adalah nama sekelompok ikan
laut yang tergolong ke dalam marga Rastrelliger, suku Scombridae. Meskipun
bertubuh kecil, ikan ini masih dalam keluarga sama dengan tenggiri, tongkol,
tuna, madidihang, dan makerel.
Kembung termasuk ikan pelagis kecil
yang memiliki nilai ekonomi menengah, sehingga terhitung sebagai komoditas yang
cukup penting bagi nelayan lokal. Kembung biasanya dijual segar atau diproses
menjadi ikan pindang dan ikan asin yang lebih tahan lama. Ikan kembung yang
masih kecil juga sering digunakan sebagai umpan hidup untuk memancing cakalang.
RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK STIM
BAHAN BAHAN
3 ekor ikan Kembung
1 inci halia dihiris panjang-panjang, nipis
1 labu bawang besar- belah dua- dihiris nipis membujur
1 batang serai- hiris nipis
1 tangkai cili merah- hiris serong
3 tangkai cili api- ketuk
5 biji lada hitam- tumbuk halus
1 sudu teh pati asam jawa Adabi dicampur dengan 1/2 cawan air
2 biji limau kasturi diperah airnya
sedikit garam
PROSES MASAK
Didihkan air kukusan. Lumur ikan dengan garam. Masukkan ke dalam bekas tahan panas. Taburkan semua bahan ke atas ikan. Masukkan juga air asam jawa dan perahan limau kasturi. Kukus ikan selama 15- 20 minit. Cucuk ikan dengan garpu untuk mengetahui ikan telah masak.
Keluarkan ikan daripada kukusan dan sedia utk dihidang
No comments:
Post a Comment