Sunday, December 17, 2017

RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK TAUCU

IKAN KEMBUNG
Kembung adalah nama sekelompok ikan laut yang tergolong ke dalam marga Rastrelliger, suku Scombridae. Meskipun bertubuh kecil, ikan ini masih dalam keluarga sama dengan tenggiri, tongkol, tuna, madidihang, dan makerel.

Kembung termasuk ikan pelagis kecil yang memiliki nilai ekonomi menengah, sehingga terhitung sebagai komoditas yang cukup penting bagi nelayan lokal. Kembung biasanya dijual segar atau diproses menjadi ikan pindang dan ikan asin yang lebih tahan lama. Ikan kembung yang masih kecil juga sering digunakan sebagai umpan hidup untuk memancing cakalang.

RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK TAUCU

BAHAN BAHAN
2ekor ikan kembung  saiz besar
1 camca besar taucu
1 camca besar sos tiram
1 cawan air (atau secukupnya)
Sedikit sos ikan
Secubit gula
1 biji bawang besar saiz sederhana – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 batang cili merah  – dihiris
1/2 inch halia – dihiris
1 biji bawang besar – dihiris kasar utk hiasan

PROSES MASAK
Ikan disiang dan cuci bersih, lumur dengan sedikit kunyit dan garam, kemudian goreng dan toskan.

Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, cili merah dan halia hingga harum dan keperangan

No comments:

Post a Comment