IKAN SENANGIN
Senangin yang biasa terdapat di
Malaysia adalah berwarna silver dan apabila di dalam air dan masih hidup, kita
dapat melihat warna kehijauan di bahagian atas badannya. Warnanya juga berbeza
mengikut habitat dan musim. Mengikut habitat dan waktu tertentu, ada senangin
berwarna silver keputihan dan ada juga yang berwarna putih kekuningan.
Seperti kurau, senangin juga boleh
didapati di kawasan muara, pantai berpasir dan laut berstruktur. Ia jarang
ditemui di kawasan berlumpur. Tidak seperti kurau yang lebih gemar memburu di
dasar, senangin lebih bersifat pemangsa yang mana ia lebih gemar memburu mangsa
di pertengahan air.
RESEPI IKAN SENANGIN MASAK KICAP
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan Senangin saiz sederhana
1 ulas bawang putih - ketuk
1/2 labu bawang besar - hiris
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1/2 biji tomato - hiris
sedikit lada bengala @ cili hijau
kicap manis secukupnya
sedikit garam, gula dan aji jika suka
sedikit minyak untuk menumis
PROSES PENYEDIAAN
Lumur ikan dengan sedikit garam kunyit.
Panaskan minyak untuk mengoreng secukupnya, goreng ikan seperti biasa hingga
garing dikedua bahagian, angkat ketepikan.
Dengan kuali lain, panaskan minyak Masak,
masukkan bawang putih kemudian masukkan kicap dan semua jenis sos. Masukkan
sedikit air, lada bengala/cili hijau, bawang besar, tomato dan perasa secukup
rasa.
Masak biar mendidih sekejap, kemudian boleh la
dituang atas ikan goreng tadi
No comments:
Post a Comment