Sunday, December 17, 2017

RESEPI IKAN SENANGIN MASAK KICAP

IKAN SENANGIN
Senangin yang biasa terdapat di Malaysia adalah berwarna silver dan apabila di dalam air dan masih hidup, kita dapat melihat warna kehijauan di bahagian atas badannya. Warnanya juga berbeza mengikut habitat dan musim. Mengikut habitat dan waktu tertentu, ada senangin berwarna silver keputihan dan ada juga yang berwarna putih kekuningan.

Seperti kurau, senangin juga boleh didapati di kawasan muara, pantai berpasir dan laut berstruktur. Ia jarang ditemui di kawasan berlumpur. Tidak seperti kurau yang lebih gemar memburu di dasar, senangin lebih bersifat pemangsa yang mana ia lebih gemar memburu mangsa di pertengahan air.

RESEPI IKAN SENANGIN MASAK KICAP
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan Senangin  saiz sederhana
1 ulas bawang putih - ketuk
1/2 labu bawang besar - hiris
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1/2 biji tomato - hiris
sedikit lada bengala @ cili hijau
kicap manis secukupnya
sedikit garam, gula dan aji jika suka
sedikit minyak untuk menumis

PROSES PENYEDIAAN
Lumur ikan dengan sedikit garam kunyit. Panaskan minyak untuk mengoreng secukupnya, goreng ikan seperti biasa hingga garing dikedua bahagian, angkat ketepikan.

Dengan kuali lain, panaskan minyak Masak, masukkan bawang putih kemudian masukkan kicap dan semua jenis sos. Masukkan sedikit air, lada bengala/cili hijau, bawang besar, tomato dan perasa secukup rasa.


Masak biar mendidih sekejap, kemudian boleh la dituang atas ikan goreng tadi

No comments:

Post a Comment