IKAN TENGGIRI
Di Malaysia ikan tenggiri merupakan
salah satu hidangan istimewa serta mempunyai nilai harga yang tinggi di
pasaran. Bagi pemancing pula, ikan tenggiri merupakan salah satu sasaran wajib
ketika memancing di laut. Ini kerana ikan tenggiri mampu memberi perlawanan
hebat kepada pemancing. Ikan yang di gelar torpedo laut ini banyak terdapat di
perairan kita. Lambakan ikan kembung, sardin, bilis, selar dan sotong di
perairan negara kita menyebabkan ikan ini banyak terdapat di negara kita.
sebenarnya terdapat pelbagai spesis
dan terdapat diseluruh dunia. Rupanya dan saiznya hampir sama dan amat sukar
dibezakan. Di Malaysia, ikan tenggiri yang mendiami perairan laut kita ialah
dari jenis Indo-Pacific king mackerel (Scomberomorus cavalla). Ikan tenggiri
ialah spesis ikan yang bermigrasi setiap tahun. Kumpulan ikan ini akan
bermigrasi beribu-ribu kilometer sehingga lautan Atlantic, Gulf Mexico, South
China Sea, Andaman Sea, lautan Pacific semata-mata untuk mencari kumpulan ikan
sebagai sumber makanannya.
RESEPI IKAN TENGGIRI MASAK ASAM PEDAS
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan Tenggiri berat 500gm potong potong
1 cekak daun kesum
1 kuntum bunga kantan
1 batang serai dititik
garam
minyak untuk menumis
1/2 cawan air asam
10 batang bendi
air secukupnya
BAHAN KISAR
18 tangkai cili kering direndam air panas seketika
9 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 batang cili merah
1 inc belacan
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak, tumis bahan kisar bersama serai. Masukkan air asam jawa dan air secukupnya dan biarkan kuah mendidih
Masukkan daun kesum, dan garam secukup rasa Masukkan ikan. Biarkan ia mendidih dan ikan masak Masukkan bunga kantan dan bendi. Padam Api. Siap Asam Pedas Ikan Tenggiri
No comments:
Post a Comment