IKAN TENGGIRI
Di Malaysia ikan tenggiri merupakan
salah satu hidangan istimewa serta mempunyai nilai harga yang tinggi di
pasaran. Bagi pemancing pula, ikan tenggiri merupakan salah satu sasaran wajib
ketika memancing di laut. Ini kerana ikan tenggiri mampu memberi perlawanan
hebat kepada pemancing. Ikan yang di gelar torpedo laut ini banyak terdapat di
perairan kita. Lambakan ikan kembung, sardin, bilis, selar dan sotong di
perairan negara kita menyebabkan ikan ini banyak terdapat di negara kita.
sebenarnya terdapat pelbagai spesis
dan terdapat diseluruh dunia. Rupanya dan saiznya hampir sama dan amat sukar
dibezakan. Di Malaysia, ikan tenggiri yang mendiami perairan laut kita ialah
dari jenis Indo-Pacific king mackerel (Scomberomorus cavalla). Ikan tenggiri
ialah spesis ikan yang bermigrasi setiap tahun. Kumpulan ikan ini akan
bermigrasi beribu-ribu kilometer sehingga lautan Atlantic, Gulf Mexico, South
China Sea, Andaman Sea, lautan Pacific semata-mata untuk mencari kumpulan ikan
sebagai sumber makanannya.
RESEPI IKAN TENGGIRI MASAK MASAK KARI
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan Tenggiri
1 paket kecil rempah kari
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit halba campur
1 tangkai daun kari
Sedikit serbuk cili/cili kisar – jika suka pedas
Air asam jawa
1 kotak santan kotak – agak cair
Kacang bendi
Tomato buah
Cili hijau – belah 2
PROSES MASAK
Panaskan minyak yang banyak dan tumis bawang bawang dan halba campur serta daun kari. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan cili serbuk/cili boh dan sedikit air.
Tumis sehingga rempah garing. Masukkan santan dan air asam jawa. Bila mendidih, masukkan ikan. Kemudian masukkan bendi, tomato dan cili hijau.
Biarkan mendidih seketika kemudian dikecilkan api sehingga ianya pecah minyak. Masukkan garam dan serbuk perasa. Sesuaikan rasa dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment