Thursday, November 16, 2017

IKAN KERISI GORENG MASAK TAUCU

Taucu adalah makanan yang dibuat daripada kacang soya (Glycine max) yang telah direbus, dihaluskan dan kemudian diperam. Penggunaannya yang umum adalah sebagai ramuan atau penyedap dalam membuat lauk pauk, misalnya ayam taucu.

IKAN GORENG MASAK TAUCU

BAHAN BAHAN
5-6 ekor Ikan kerisi
5 sudu besar taucu - basuh dan toskan taucunya.
5 tangkai cili api dibelah-dua memanjang.
1 tangkai cili merah - belah dua memanjang.
1 biji tomato dibelah empat.
1 btg serai dibelah dua atau diketuk.
1 sudu besar gula pasir.
1 sudu besar asam jawa dijadikan satu cawan air asam.
 minyak masak secukupnya

BAHAN HIRIS
2 labu bawang besar- dihiris bulat.
3 ulas bawang putih dihiris.
1 inci halia dihiris halus.
1 biji lada benggala/ capsicum – dihiris.

CARA MEMASAK
1. Ikan di siang dan bersihkan lalu dilumur garam dan serbuk kunyit. Goreng ikan hingga garing sedikit.

2. Panaskan kuali, masukkan minyak masak 2 sudu besar. Masukkan serai dan tumis serai hingga naik baunya, masukkan bawang, putih, bawang, halia, cili api, cili merah dan lada benggala.

3. Bila tumisan mula keluarkan bau haruman (layu saja) masukkan taucu 5 sudu besar dan diikuti dengan air asam jawa. Tunggu hingga air asam mendidih. Masukkan gula secukup rasa (untuk matikan keasinan taucu).

4. Tuangkan di atas ikan goreng. Hidangkan dengan nasi panas.

No comments:

Post a Comment