Masakan
Fujian adalah salah satu masakan Cina asli berasal dari gaya memasak yang
berasal dari wilayah Fujian di China, terutama dari rantau Fuzhou. Masakan gaya
Fujian dikenali sebagai ringan, cair tetapi berperisa dan lembut, dengan
penekanan khusus kepada rasa umami, dikenali dalam masakan Cina sebagai
"xianwei" (Cina ringkas: 鲜味; Cina tradisional: 鮮味; pinyin:
xiānwèi), serta mengekalkan rasa asal bahan-bahan utama dan bukannya menopeng
mereka
BAHAN-BAHAN
500gm Udang Segar. Buang hujung kepala dan ekornya.
1 keping 'Fillet' Ikan Tenggiri atau Ikan Merah. Di hiris tipis tipis ditepikan
1 biji bawang besar sederhana, di hiris / dadu kecil
1 ulas bawang putih - tumbuk kasar
1/2 inch halia - di hiris
150 gm kobis cina - dipotong kasar
4 cawan stok ayam
Garam secukup rasa
1 sudu teh serbuk lada putih
1 kuib knorr ikan bilis
1 sudu besar bawang goreng - hiasan
1 pucuk daun ketumbar - hiasan
1 sudu besar minyak unuk menumis
500gm Udang Segar. Buang hujung kepala dan ekornya.
1 keping 'Fillet' Ikan Tenggiri atau Ikan Merah. Di hiris tipis tipis ditepikan
1 biji bawang besar sederhana, di hiris / dadu kecil
1 ulas bawang putih - tumbuk kasar
1/2 inch halia - di hiris
150 gm kobis cina - dipotong kasar
4 cawan stok ayam
Garam secukup rasa
1 sudu teh serbuk lada putih
1 kuib knorr ikan bilis
1 sudu besar bawang goreng - hiasan
1 pucuk daun ketumbar - hiasan
1 sudu besar minyak unuk menumis
SOS
Kicap cair
dan cili api hiris
PROSES MASAK
1. Panaskan
minyak di periok sederhana. Masukan bawang besar, bawang putih dan halia.
2. Bila bawang
mula lembut, masukan stok ayam dan 1 kuib knorr ikan bilis.
3. Letakan
garam secukup rasa. Biarkan ia mendidh.
4. Letak hiris
ikan, udang hidup. Biarkan seketiak 1-2 minit dan angkat dan tepikan di
mangkuk.
5. Biarkan supnya
mendidih dan masuk daun kobis cina. Tutupkan api.
6. Sajikan di
mangkuk yang besar, letak udang dan hiris ikan, sup dan sayur kobis cina.
7. Taburkan
bawang goreng dan sedikit daun ketumbar.
No comments:
Post a Comment