Thursday, November 16, 2017

RESEPI BINGKA PISANG

Kuih bingka atau di pantai timur dikenali sebagai bengkang ubi kayu, merupakan sejenis kuih bingka yang diperbuat dari ubi kayu. Kuih tradisi ini menggunakan bahan tempatan sepenuhnya. Kuih ini menggunakan ubi kayu yang telah disagat dicampur dengan sagu ubi kayu, dan tidak memerlukan bahan asing seperti tepung gandum sedikitpun

RESEPI BINGKA PISANG
BAHAN BAHAN
1 sisir pisang masak ( 10 - 13 biji).. di lenyek kasar
sedikit garam

BAHAN KISAR
1 cwn tepung gandum
3/4 cwn gula pasir
1 cwn santan
1 cwn susu sejat/cair
1 biji telur
2 sudu besar butter -cairkan dulu, biarkan suam

CARA PENYEDIANNYA
1. Kisar semua bahan yang perlu dikisar. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.

2. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter. 

3. Bakar 180C selama 1 jam.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.

4. Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi sedap.

No comments:

Post a Comment