Puding
adalah jenis makanan yang boleh jadi sama ada pencuci mulut yang manis atau
hidangan savori. Perkataan puding adalah dipercayai datang dari bahasa Perancis
boudin, yang berasal dari bahasa Latin botellus, yang bererti "sosej
kecil", merujuk kepada daging bersalut yang digunakan dalam puding abad
pertengahan Eropah
BAHAN-BAHAN UNTUK
KARAMEL
3 sudu besar
gula pasir
1 sudu besar
air suam
Panaskan
gula hingga keperangan, kemudian masukkan air suam. Kacau seketika sehingga
sebati, tiada ketulan. Kemudian tuangkan ke dalam loyang, ketepikan.
BAHAN-BAHAN
UNTUK PUDING
4 keping
roti gardenia – carik carik
1 cawan air
suam
1 cawan susu
cair
½ cawan susu
pekat
3 biji telur
– pukul sedikit
1 sk esen
vanilla
PROSES MASAK
Kisar roti,
susu pekat, susu cair dan air suam. Masukkan telur dan esen vanilla. Blender
lagi.
Tuang ke
dalam loyang berisi gula hangus tadi.
Kukus selama selama 20-30 minit.
No comments:
Post a Comment