IKAN JENAHAK
Ikan Jenahak adalah sejenis ikan boleh dimakan dari
keluarga Lutjanidae, order Perciformes yang terdiri daripada beberapa spesies.
Ia boleh diketemukan di lautan bebas, namun terdapat juga beberapa spesies yang
hidup di estuari, kawasan hutan paya bakau dan muara. Ikan jenahak biasanya
mencari makan di kawasan zon air tawar. Ikan jenahak merupakan spesies ikan
penting bagi komoditi dan merupakan makanan hasil laut pilihan bagi rakyat di
Malaysia, Indonesia, malah juga India. Ikan Jenahak Merah adalah contoh variasi
yang menjadi pilihan utama.
RESEPI IKAN JENAHAK
MASAK ASAM PEDAS
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan Jenahak sederhana besar - di potong
2 biji tomato-belah 4
secekak daun kesom-agak2lah ya
1 btng bunga kantan-belah 2
1 btng serai- di ketuk
3/4 cawan air asam jawa (3 sb asam jawa,
bancuh dngn 1/2 cwn air)
Garam dan sedikit gula
minyak utk menumis
BAHAN KISAR
1 cawan cili kisar
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci belacan, dibakar
1 sudu kecil lada hitam biji*(*di tumbuk
kasar)
Air secukupnya -dlm 4 cwn
CARA MEMASAK
Ikan di siang, bersihkan, cuci dan toskan. Sementara
itu belah tomato dan ketepikan dulu
Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan
kisar halus hingga naik bau, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit
minyak.
Masukan air bersesuaian Bila mendidih,
masukkan ikan dan jus asam jawa, gaul rata dan biar mendidih.
Tambah tomato, bunga kantan dan daun kesum.
Tambahkan air dlm 3 cawan lagi. Kepekatan dan kecairan kuah ikut selera masing.
Biarkan mendidih lagi. Perasakan dengan garam
dan sedikit gula. Biar masak dengan api sederhana.
Siap untuk dimakan
No comments:
Post a Comment