Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili yang
dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka
dan belacan.
Sambal ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia dan
Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari
berbagai-bagai daerah.
RESEPI
KERANG MASAK SAMBAL
BAHAN-BAHAN
4
kg kerang - direbus dan ambil isinya
2
biji bawang besar - dihiris
1
sudu besar air asam jawa
Garam
dan gula secukup rasa
Minyak
untuk menumis
Sedikit
air
BAHAN-BAHAN DIKISAR
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk/kisar
2 biji bawang besar ~ ditumbuk/kisar
3 sudu(kurang atau lebih) cili yg telah dikisar
1cm belacan
PROSES MASAK
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga masak dan
pecah/terbit minyak.
Masukkan kerang, hirisan bawang besar dan air asam jawa. Gaul
rata.
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Jika
inginkan kuah, tambahkan air.
Apabila kerang sudah sebati dengan sambal, bawang sudah
masak bolehlah diangkat.
No comments:
Post a Comment