BAHAN BAHAN
10 biji telur ayam
3 sudu besar rempah kerutuk/gulai
1 cawan santan fresh
1 cawan air
2 keping asam keping
2 sudu besar cili mesin
2 sudu besar kerisik
2 helai daun pandan
1 bj bawang besar - potong 4
2 bj cili merah - belah 2
nisan/gula melaka
garam
minyak
1 btg kulit kayu manis
3 kuntum cengkih
3 bj buah pelaga
1 kuntum bunga lawing
BAHAN KISAR
1 labu bawang besar
3 bj bawang merah
5 ulas bawang putih
1in halia
1in lengkuas
1in kunyit hidup
CARA MEMASAK
1. Panaskan minyak dan tumis bahan
penumis/rempah 4 beradik hingga wangi dan masukkan cili mesin
2. Goreng hingga sedikit garing dan masukkan
bahan yang kisar. Goreng lagi dan masukkan rempah yg dibancuh
dgn sedikit air panas. Bila tumisan dah pecah minyak masukkan daun
pandan, garam dan asam keping.
3. Masukkan telur yang telah direbus dam dikupas dan gaul sebati. Biarkan rempah mesra kat telur dlm
10minit baru la dimasukkan 1 cawan air. Biarkan hingga mendidih. Pastu masukkan
santan fresh, nisan/gula melaka.
4. Masak hingga hampir pekat dan masukkan
kerisik. Masukkan bawang besar yg dipotong 4 dan cili merah yg dibelah dua.
5. Masaklah hingga telur dan kepekatan yg
disukai.Hidangkan panas.
Share ya tksh
ReplyDelete