Thursday, November 16, 2017

RESEPI IKAN PARI SINGGANG

Salah satu maksud perkataan singgang berkaitan dengan jenis masakan yang sungguh ringkas dan mudah.  Masakan singgang bermaksud ikan yang direbus dan digarami. Selain itu, perkataan singgang juga mendukung makna panggang atau salai.

RESEPI IKAN PARI SINGGANG
BAHAN BAHAN
1Kg  keping ikan pari, pilih jenis lembut (PARI AYAM)
10 biji belimbing buluh
2 batang serai, dititik
4 keping asam gelugor
1/2 kiub pati ikan bilis "maggi"
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
daun kesum secukupnya

BAHAN BAHAN KISAR
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/3 inci lengkuas
1/3 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
2/3 camca teh lada hitam biji
20 - 25 biji cili padi
sedikit belacan

CARA PENYEDIANNYA
1. Ikan pari dibersihkan, perap dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 10 minit, cuci dan toskan.

2. Belimbing buluh, dibelah 2 tapi tak putus untuk setiap biji. Ketepikan.

3. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk lumat hingga harum, masukkan serai dan tuang air secukupnya (anggaran 800 ml).

4. Masukkan asam gelugor dan kiub ikan bilis. Kacau rata dan biar mendidih.



Tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Akhir sekali masukkan asam belimbing dan daun kesum. Siap 

No comments:

Post a Comment