Ikan Siakap atau juga dikenali sebagai ikan Kakap Putih,
merupakan ikan air tawar dan air masin. Nama sainsnya Lates calcarifer.
Ikan Siakap merupakan ikan pemangsa. Ikan Siakap mendiami
sungai, dan air laut. Diet utamanya adalah anak-anak ikan (termasuk anaknya)
dan juga udang, serangga kecil seperti cengkerik, dan cacing.
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan siakap - 1 kilo
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 cm halia
Sedikit tepung jagung - utk selaput ikan masa
goreng
Sedikit daun sup/daun bawang-jika perlu
BAHAN BAHAN SOS
5 sudu besar kicap manis-boleh tambah
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu kecil sos nampla-sos siam
1 sudu kecil asam jawa-boleh tambah
1/2 cawan air untuk xtra kuah-boleh tambah
ikut citarasa sendiri
1 sudu tepung jagung dibancuh dgn sedikit
air- bagi kuah pekat
PROSES PENYEDIAAN
1. Ikan siakap dibersihkan dan dikelar-kelar dan
tos ikan sekejap atau keringkan ikan dengan tisu dapur kemudian selaputkan ikan
dengan tepung goreng serbaguna.
2. Panaskan minyak secukupnya untuk teknik deep fry dan goreng ikan sehingga garing , gunakan api sederhana supaya ikan tidak hangit.
2. Panaskan minyak secukupnya untuk teknik deep fry dan goreng ikan sehingga garing , gunakan api sederhana supaya ikan tidak hangit.
3. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua
bawang , halia dan kacau hingga terbit bau wangi . Masukkan bawang besar goreng
sekejap bagi bawang layu dan kemudian masukkan semua bahan sos terus kacau.
4. Rasa jika ada terkurang apa-apa bahan boleh ditambah ikut pada cita rasa kita . last sekali masukkan bancuhan tepung jagung dengan air tadi secukupnya dan terus kacau kuah bagi pekat .
4. Rasa jika ada terkurang apa-apa bahan boleh ditambah ikut pada cita rasa kita . last sekali masukkan bancuhan tepung jagung dengan air tadi secukupnya dan terus kacau kuah bagi pekat .
5. Bila kuah dah masak terus la dituang ke atas
ikan dan boleh la dihiaskan ikan dengan cili merah serta daun sup/bawang
No comments:
Post a Comment