Kailan (juga
ditulis sebagai gai-lan) adalah nama Kantonis untuk sayur yang juga dikenali
sebagai brokoli Cina atau kale Cina. Ia adalah sayuran daun memaparkan daun
tebal, rata, berkilat biru-hijau dengan batang tebal dan sebilangan kecil
kepala bunga kecil serupa brokoli. Brokoli dan kailan tergolong dalam spesies
yang sama Brassica oleracea, tetapi kailan adalah dalam kumpulan alboglabra
[Latin: "albus+glabrus" - putih dan tidak berbulu]. Rasanya adalah sangat
serupa dengan brokoli, tetapi sedikit lebih pahit dan lebih nyata.
Brokolini
adalah kacukan antara brokoli dan kailan, yang dihasilkan oleh Mann Packing
Company, Inc.
Kailan
dimakan secara meluas dalam masakan China dan kini terbiasa dalam juadah umum
masakan Malaysia, Persiapan biasa termasuk kailan goreng dengan halia dan
bawang putih atau ikan masin, dan direbus atau dikukus dan dihidangkan dengan
sos tiram. Ia juga adalah perkara biasa dalam masakan Vietnam, Myanmar dan
masakan Thai.
Kailan boleh
disemai pada akhir musim panas untuk penuaian awal musim sejuk. Anak benih
ditanam pada musim luruh akan bertahan sepanjang musim sejuk.
BABY
KAILAN GORENG
BAHAN-BAHAN
o 2 paket kecil baby kailan
o 100 grams daging lembu dipotong
kecil
o 1 sudu besar sos tiram
o 1 ketul chicken kiub
o Minyak masak untuk menumis
BAHAN-BAHAN DIHIRIS
o 1 labu bawang besar
o 2 biji cili merah
o 1 ulas bawang putih dititik
kemudian dihiris
o 1/2 inci halia dititik dan
dihiriS
PROSES MASAK
Baby kailan
dibersihkan dan ditoskan.
Panaskan
minyak di dalam kuali
Tumiskan
sumua bahan bahan yang dititik/dihiris
sehingga naik bau
Masukkan
daging lembu yang telah dipotong kecil kecil tadi dan kacau sebati dengan bahan
bahan tumisan tadi
Tambahkan
sedikit air. masukkan kiub pati ayam. Bila daging dah empuk masukkan sayur baby kalian
akhir sekali
masukkan sos tiram. Sedia untuk
dihidangkan....
No comments:
Post a Comment