Som tam atau salad betik mentah adalah
salad berempah agak pedas yang diperbuat daripada kepingan nipis betik mentah. Hidangan
ini dipercayai berasal dari Laos,[ akan tetapi dipopularkan oleh masakan
Thailand, dan lazim disajikan di Asia Tenggara. Di Kemboja disebut bok l'hong
(Bahasa Khmer:, pronounced [ɓok lhoŋ]), di Laos disebut tam som (Bahasa Laos: ຕໍາສົ້ມ) atau tepatnya tam maak hoong (Bahasa Laos: ຕໍາໝາກຫຸ່ງ, Lao pronunciation: [tàm.ma᷆ːk.hūŋ]), di Thailand dikenal sebagai som
tam (Bahasa Thai: ส้มตำ, disebut [sôm tam]), dan di Vietnam
disebut goi du du. Som tam, jenis Thai masuk dalam senarai nombor 46 dari
senarai 50 Makanan Paling Lazat di Dunia oleh CNN Go pada 2011
BAHAN-BAHAN
1 biji betik mengkal - sagat panjang
2 biji mangga muda - sagat panjang
4-5 kacang panjang
Kangkung@daun ketumbar
1-2 sb udang kering - goreng tanpa minyak
5 sb kacang tanah goreng tanpa minyak - tumbuk kasar
2 biji bawang besar - hiris
5 atau lebih cili merah dan cili padi
2 sb gula
3 sb sos ikan
5 biji limau kasturi - perah ambil jus
1 biji betik mengkal - sagat panjang
2 biji mangga muda - sagat panjang
4-5 kacang panjang
Kangkung@daun ketumbar
1-2 sb udang kering - goreng tanpa minyak
5 sb kacang tanah goreng tanpa minyak - tumbuk kasar
2 biji bawang besar - hiris
5 atau lebih cili merah dan cili padi
2 sb gula
3 sb sos ikan
5 biji limau kasturi - perah ambil jus
PROSES MASAK
1. Tumbuk udang kering dan juga cili. Kemudian masukkan gula, sos ikan dan perahan limau. Kacau sebati. Keluarkan.
2. Tumbuk pula kacang. Tumbuk kasar.Gesek2kan kacang panjang dengan anak lesung agar pecah sedikit.
3. Dalam mangkuk besar, gaulkan semua bahan dengan sebati. Jika tak cukup masin, masukkan lagi sos ikan. Tak perlu masukkan garam sbb sos ikan dan masin. Seimbangkan rasa masam, pedas dan manis sedikit.
4. Masukkan kangkung atau daun ketumbar. Kangkung tk perlu celur. makan mentah. Gaul semuanya
5. Hidangkan di atas pinggan dan taburkan lagi dengan kacang tumbuk dan juga udang kering jika suka.
1. Tumbuk udang kering dan juga cili. Kemudian masukkan gula, sos ikan dan perahan limau. Kacau sebati. Keluarkan.
2. Tumbuk pula kacang. Tumbuk kasar.Gesek2kan kacang panjang dengan anak lesung agar pecah sedikit.
3. Dalam mangkuk besar, gaulkan semua bahan dengan sebati. Jika tak cukup masin, masukkan lagi sos ikan. Tak perlu masukkan garam sbb sos ikan dan masin. Seimbangkan rasa masam, pedas dan manis sedikit.
4. Masukkan kangkung atau daun ketumbar. Kangkung tk perlu celur. makan mentah. Gaul semuanya
5. Hidangkan di atas pinggan dan taburkan lagi dengan kacang tumbuk dan juga udang kering jika suka.
No comments:
Post a Comment