Kerisi
(Pristipomoides filamentosus) adalah ikan dasaran yang menghuni dasar perairan
tropis Indo-Pasifik. Ikan ini masih satu suku dengan kakap dan merupakan ikan
pancing yang umum ditangkap. Orang Hawaii menyebutnya Ĺpakapaka.
BAHAN BAHAN
5-6 ekor ikan kerisi yang fresh
Sedikit garam dan kunyit
BAHAN KISAR
6 ulas bawang merah
1 labu bwng besar
3 ulas bawang putih
1 inc halia
10 tangkai cili padi
15 tangkai cili kering
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
REMPAH TUMIS
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum cengkih
5 biji pelaga
1 helai daun pandan simpul
2 biji tomato - belah 4
2 Tangkai lada hijau - di hiris kasar
1 labu bawang besar - di hiris
2 tangkai daun sup - di mayang halus
200 ml air asam jawa
100 ml minyak
1 ketul gula Melaka
5 camca besar kicap manis
garam dan gula secukup rasa
CARA PENYEDIANNYA
1. Gaulkan ikan bersama kunyit dan garam,
kemudian goreng hingga kuning keemasan.Angkat dan ketepikan
2. Panaskan 1/2 cwn minyak dalam kuali. Tumiskan
rempah tumis dan daun pandan hingga harum
3. Masukkan bahan kisar dan masak hingga pecah
minyak dan wangi Masukkan air asam jawa, kicap manis , dan gula Melaka
4. Kacau rata dan biarkan merenih, jika kuah
pekat tambah air dan masak hingga didih
5. Masukkan ikan kerisi. Akhir sekali masukkan
tomato, bawang besar dan daun sup
No comments:
Post a Comment