IKAN KEMBUNG
Kembung adalah nama sekelompok ikan
laut yang tergolong ke dalam marga Rastrelliger, suku Scombridae. Meskipun
bertubuh kecil, ikan ini masih dalam keluarga sama dengan tenggiri, tongkol,
tuna, madidihang, dan makerel.
Kembung termasuk ikan pelagis kecil
yang memiliki nilai ekonomi menengah, sehingga terhitung sebagai komoditas yang
cukup penting bagi nelayan lokal. Kembung biasanya dijual segar atau diproses
menjadi ikan pindang dan ikan asin yang lebih tahan lama. Ikan kembung yang
masih kecil juga sering digunakan sebagai umpan hidup untuk memancing cakalang.
RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK SAMBAL
BAHAN BAHAN
4 ekor ikan kembung saiz sederhana
Sedikit serbuk kunyit*
Sedikit garam*(*disatukan dan gaul rata2)
1 biji bawang besar, hiris bulat dan leraikan
1/2 inci lengkuas, dititik
1/2 cawan jus asam jawa
2 senduk nasi cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci belacan
Sedikit kunyit hidup
PROSES PENYEDIAAN
Goreng ikan tadi, tapi jangan sampai garing,
biar lembap2 sedikit. Angkat dan toskan. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis
bahan kisar halus dan lengkuas titik hingga harum, masukkan cili kisar dan
tumis hingga cili garing.
2.
Masukkan jus asam jawa, kacau rata dan perasakan dengan garam dan gula
secukupnya. Bila pekat, masukkan bawang besar dan ikan goreng. Gaul rata dan
masak hingga sedikit kering. hidangkan.
No comments:
Post a Comment