Sunday, November 12, 2017

RESEPI SAMBAL UDANG PERIA

Udang ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata. Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.

Udang boleh didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia, udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk di eksport.

RESEPI SAMBAL UDANG PERIA
sekadar Hiasan
BAHAN-BAHAN
o  15-20 ekor Udang
o  Sebiji buah peria
(Setelah dihiris, rendam dalam air garam kemudian basuh dan toskan)

BAHAN DIKISAR
o  10-15 tangkai cili kering
o  2 ulas bawang merah
o  2 ulas bawang putih

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik minyak

Setelah sambal betul-betul masak (naik minyak), masukkan udang

Seterusnya masukkan peria, biarkan ia masak kemudian perasakan.

Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment