Udang ialah
sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order
Dendrobranchiata. Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang
berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang
(oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"),
manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata
ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam,
dan sebagainya.
Udang boleh
didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan
air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia,
udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk
di eksport.
RESEPI SAMBAL
UDANG PERIA
BAHAN-BAHAN
o 15-20 ekor Udang
o Sebiji buah peria
(Setelah dihiris, rendam dalam air garam kemudian basuh dan
toskan)
BAHAN
DIKISAR
o 10-15 tangkai cili kering
o 2 ulas bawang merah
o 2 ulas bawang putih
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan
minyak dan tumis bahan kisar hingga naik minyak
Setelah
sambal betul-betul masak (naik minyak), masukkan udang
Seterusnya
masukkan peria, biarkan ia masak kemudian perasakan.
Sedia untuk
dihidang.
No comments:
Post a Comment