Sunday, May 20, 2018

RESEPI PUTU MAYAM

Putu mayam merupakan makanan tradisional India yang telah mendapat sambutan yang mengalakkan dari semua bangsa dan kini turut dinikmati oleh semua kaum di Sri Lanka, Malaysia, Indonesia dan Singapura sebagai snek.

Proses menghasilkan putu mayam terdiri daripada mengaul tepung beras atau tepung idiyappam dengan air/atau santan, dan menekan doh melalui acuan bagi menghasilkan utusan seperti mee. Ia dikukus, biasanya dengan tambahan air pandan wangi sebagai perisa. Putu mayam ini dihidangkan bersama kelapa parut dan gula perang atau gula kabung atau gula Melaka

RESEPI PUTU MAYAM
BAHAN BAHAN
2 cawan air
1 sudu teh garam
1 sudu makan minyak jagung
2 cawan tepung beras
daun pisang
Gula merah atau gula Melaka di hiris halus
Kelapa parut putih di gaul dengan secubit garam

PROSES PENYEDIAAN
Mula-mula kita sediakan daun pisang dahulu. Daun di cuci bersih dan lap kering

Gunting bentuk bulat dan sapukan sedikit minyak jagung supaya putu mayam tidak melekat di atas daun. Ketepikan

Kemudian kita panaskan air dahulu hingga mendidih. Bila dah mendidih masukkan garam dan minyak jagung, gaul rata

Tutup api dan masukkan tepung beras sikit-sikit sambil terus kacau hingga ia menjadi doh yang lembut. Hati-hati ya sebab panas. Masa doh panas-panas tu terus masukkan dalam acuan maruku.

Pilih lubang yang paling kecil ya untuk putu mayam. Putar acuan bentuk bulatan dan biarkan doh bertali itu jatuh atas daun pisang.Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis.

Susun dalam kukus. Sebelum tu air kukusan hendaklah di panaskan hingga didih

Kemudian kukus putu mayam. Tutup kukusan hendaklah di bungkus dengan kain supaya air pada tutup kukusan tidak menitik pada putu mayam dan buakan ia lembik nanti

Kukus jangan lama sangat tau nanti dia lebik anggaran 2 ~ 3 minit gitu dah angkat

Kemudian bolehlah di hidangkan bersama kelapa parut putih yang dah di campurkan secubit garam. Di makan juga bersama gula merah atau gula Melaka.

Kalau putu mayam yang warna hijau tu, air yang di gunakan air pandan. Ambil 5 helai daun pandan campur dengan 2 cawan air dan kisar. Kemudian tapis.

Air tu kita masak, kalau kurang hijau tambahkan sedikit pewarna hijau apple.

Mudah aje kan buat putu mayam ni.. Cuma yang tak tahannya tangan melecur sebab panas doh tu masa nak tekan...