Wednesday, February 14, 2018

KERABU DAGING

DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

KERABU DAGING


BAHAN-BAHANNYA
Daging yang telah dibakar/panggang - hiris nipis
1 labu bawang besar - dimayang
1 ulas bawang putih - hancurkan sedikit
Daun ketumbar - dihiris halus
Daun Pudina - dihiris halus
3 biji cili padi - dihiris halus
Sedikit kicap sotong
Sedikit gula
1 biji limau nipis
1 biji tomato - dibelah saiz yang sesuai

PROSES PENYEDIAAN
1. Masukkan semua bahan yang telah dihiris ke dalam mangkuk. Gaul sekata, perasakan dan sesuaikan rasa dengan gula, kicap sotong dan perahan limau nipis.
2. Biarkan seketika biar semua bahan mesra sebelum dinikm

KARI TULANG


DAGING

Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

KARI TULANG


BAHAN-BAHANNYA

- 800 Gram Tulang Lembu
- 1/2 Biji Kelapa Parut
- 3/4 Pack Rempah Kari Daging
- 6 Biji Kentang (Potong Dadu)
- Sedikit Daun Kari
- Rempah Empat Sekawan
- 2 Biji Bawang Kecil (Dihiris)
- 2 Ulas Bawang Putih (Dihiris)
- 2 Sudu Besar Minyak Masak
- Garam Secukup Rasa
resepi kari daging tulang sedap

PROSES PENYEDIAAN
1. Kelapa parut diblend dan ditapis santannya, asingkan santan pekat dan santan cair.
2. Tulang dan isi daging lembu dimasak dalam pressure cooker selama 30 minit.
3. Panaskan minyak dan tumis bawang, daun kari serta rempah empat sekawan hingga naik bau.
4. Masukkan sedikit santan cair dan rempah kari daging, masak hingga pecah minyak.
5. Masukkan lagi santan cair serta kentang dan tulang yang telah dimasak tadi.
6. Masak hingga mendidih kemudian masukkan santan pekat, kacau rata.
7. Masukkan garam secukup rasa dan sentiasa kacau hingga mendidih.


KURMA DAGING


DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

KURMA DAGING


BAHAN-BAHANNYA
1/2 kilo daging
2 sudu besar Rempah Kurma
1 cawan santan pekat
2 cawan air
2 kuntum Bunga lawang
2 kuntum Bunga Cengkih
1 batang Kulit kayu manis
3-4 biji Buah pelaga
1 inci Halia
5 ulas Bawang Merah
5 ulas bawang Putih
3-4 biji Cili Merah dan hijau
2 biji Ubi Kentang
1 keping asam gelugur
garam
1 senduk kecil minyak untuk menumis


PROSES PENYEDIAAN

Potong daging dengan ukuran 1 inci.

Bawang merah ,  bawang putih , ubi kentang dan cili merah dan hijau dibelah dua.

Panas minyak dalam periuk dan tumis kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga.

Masuk kan semua bahan-bahan yang sudah di belah dua.

Kemudian masuk kan rempah kurma kacau sedikit dan masuk kan  air .

Masuk kan juga daging  dan asam keping.

masak hingga mendidih dan kemudian masuk kan santan.

Masak hingga daging dan ubi lembut.(api sederhana)

selepas ubi dan daging lembut masuk kan garam dan siap untuk dihidangkan..




Monday, February 12, 2018

CUCUR KETAM

KUIH
Kuih (juga dieja Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: ç²¿ KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.

Kuih lebih kerap dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.

CUCUR KETAM

BAHAN BAHAN
300 gm isi ketam
200 gm udang, dicincang
1 biji telur
1 sudu besar tepung gandum
½ camca teh sos biji sawi 
1 labu bawang besar, dicincang halus
½ camca teh lada sulah
½ camca teh sos tabasco
1 camca teh parsli cincang
Sedikit garam dan serbuk perasa

PROSES PENYEDIAAN
Campur semua bahan di dalam mangkuk hingga sebati.

Kepalkan seperti membuat bergedel. Goreng hingga kuning.


Hidangkan panas-panas bersama sos.

CUCUR LEMAK MANIS

KUIH
Kuih (juga dieja Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: ç²¿ KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.

Kuih lebih kerap dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.

CUCUR LEMAK MANIS

BAHAN BAHAN
4 Biji Ubi kayu(tapioca)
1 biji kelapa parut
4 sudu meja gula pasir
2 sudu teh garam      
½ kilo tepong gandom
sedikit warna kuning
(Dibancuh seperti membuat cucur pisang)

PROSES PENYEDIAAN
Ubi kayu direbus sampai empok.Kemudian digaul bersama kelapa parut,gula dan garam lalu ditumbok hingga lumat.


Bulatkan sebesar ibu jari kaki dan di leperkan sedikit dan dicelup ke dalam bancuhan tepong gandom seperti membuat cucur pisang.Goreng sampai kekuningan

KARI DAGING KERING


DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

KARI DAGING KERING


BAHAN BAHAN
Daging kambing 1 kg (ada tulang sikit-sikit pun ok)
Sebungkus rempah kari kambing
Kayu manis - sebatang
Bunga lawang - 3
Cengkih - 5
Buah pelaga - 5
Bawang merah - 5 biji - hiris
Bawang puteh - 3 ulas - hiris
Halia - 2 inci
Daun kari - 1@2 tangkai
Kentang - 1@2 biji
Santan kelapa - sebiji@ secukup rasa anda
Garam
Minyak
Air
Daun limau purut - 4 helai


PROSES PENYEDIAAN

Basuh bersih daging kambing dan tuskan kering

Bancuh rempah kari kambing tadi sampai pekat @ jadi pes (jangan cair pulak)

Panaskan minyak - tumis 4 sekawan sampai naik bau. Masukkan bawang merah, bawang puteh, halia dan daun kari tumis sampai naik bau

Masukkan rempah kari yang dibancuh tadi dan tumis dengan api yang perlahan@sederhana sampai pecah minyak - kacau selalu.

Masukkan daging kambing tadi dan gaul rata + tumis bersama rempah tadi seketika...agak-agak dalam 3-4 minit tu baru masukkan air - Masak sampai empuk

Kalau airnya mengering tambahkan air lagi...sampai masak la daging tu. Dah empuk masukkan kentang..

Kemudian masukkan santan  Garam jangan lupa secukup rasa.

KARI DAGING KERING


DAGING

Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.


Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.


RESEPI KARI DAGING KERING


BAHAN BAHAN

1/2 kilo daging - potong nipis
10 tangkai lada kering - blend
3 biji bawang merah - hiris nipis
3 ulas bawang putih - hiris nipis
sedikit halia - hiris nipis
4 sudu besar serbuk kari - bancuh dengan air
rempah penumis - yang rm0.50

PROSES PENYEDIAAN
Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan rempah penumis sehingga garing
Masukkan lada blend
Kacau dan biarkan seketika. Masukkan bancuhan serbuk kari tadi Kacau dan biarkan seketika sehingga keluar minyak

Masukkan daging dan kacau, Masukkan sedikit air Kacau seketika

Masukkan garam, serbuk perasa dan sedikit gula Rasakan kemasinannya

Angkat bila kuah mula mengering

KARI DAGING CINCANG


DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

KARI DAGING CINCANG


BAHAN BAHAN
400gm daging
1 peket serbuk kari babas peket kecik
bawang putih seulas
bawang merah 2 biji
halia seinci
daun kari
bunga lawang
kulit kayu manis
buah pelaga
2 sudu cili blend
2 biji kentang
air asam jawa
santan kelapa
kerisik
garam dan perasa
air secukupnya

PROSES PENYEDIAAN
tumis kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang

masukkan bawang merah, bawang putih, dan halia yang dihiris
masuk daun kari, tumis sampai garing

masukkan cili blend (tah bubuh pun tak apa) tumis sampai masak

masukkan serbuk kari yang dijadikan pes tumis sampai terbit minyak
masukkan air asam jawa dan kacau sekejap. masukkan daging cincang dan gaul sebati dengan bahan tumisan tutup periuk atau kuali dan biar daging mengeluarkan airnya (mati air)tambah air kalau daging belum cukup empuk

masukkan kentang. bila kentang sudah empuk masukkan santan dan kerisik perasakan dengan garam dan serbuk perasa

tutup api bila sudah masak

KUIH AKOK

KUIH AKOK
Kuih akok merujuk kepada sejenis kuih tradisi tradisional yang popular di Malaysia, terutama di Pantai Timur iaitu di Kelantan dan Terengganu. Terdapat beberapa jenis kuih akok iaitu biasanya dibuat berbentuk bujur, ikut acuan buah ulu dan akok bunga atau dikenali juga akok Kemboja. Akok rasanya manis bertelor. Cara pengandungan dan pembakaran merupakan faktor yang menjadikan sesuatu kuih akok itu sedap. Pada kebiasaannya akok nisan bewarna gelap, sementara akok daun pandan dan akok Kemboja bewarna hijau pucat. Akok berlauk mempunyai bentuk tekstur berspan.

BAHAN BAHAN
8 biji telur itik
2 biji telur ayam
1 kg gula melaka
2 cawan tepung gandum    6 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan
1 ½ biji kelapa

CARA PENYEDIAAN
Telur dipukul sehingga kembang. Kelapa diperah dan ambil santan dua kali sahaja. Gula melaka dilarutkan bersama secawan air dan dicampur tepung.

Kacau dan tapis supaya tidak berketul-ketul. Hiris daun pandan dan masukkan bunga cengkih ke dalam bancuhan tepung tadi. Kacau sebati dan tapis.


Panaskan acuan baulu dan sapu sedikit minyak. Masukkan sedikit adunan ke dalam acuan dan bakar dengan api arang atas bawah.

PANGEK IKAN TENGGIRI


BAHAN BAHAN

750 gram ikan tenggiri, potong setebal 1 cm
2 sdm air jeruk nipis
garam secukupnya
5 lembar daun salam
2 ruas ibu jari lengkuas, iris tipis
3 buah cabai merah besar, buang bijinya, potong-potong
1 lembar daun kunyit, potong-potong
2 batang daun kemangi, petik daunnya
1 batang serai, iris tipis serong
2 buah tomat, buang bijinya, potong-potong
750 ml santan dari 1 butir kelapa

BUMBU YANG DIHALUSKAN:
12 butir bawang merah
5 siung bawang putih
5 butir kemiri sangrai
1 ruas ibu jari jahe, parut
1 ruas ibu jari kunyit bakar
garam secukupnya

CARA MEMBUAT

Cuci bersih ikan, kemudian lumuri dengan air jeruk nipis dan garam secukupnya.

Diamkan sebentar hingga meresap.

Campur bumbu halus dengan santan dan semua bahan lainnya kecuali daun salam dan lengkuas, aduk rata.

Siapkan wajan atau panci (sebaiknya gunakan anti lengket), alasi dengan daun salam dan irisan lengkuas. Letakan ikan, kemudian masukan campuran bumbu, dan masak diatas api hingga mendidih.

Kecilkan apinya, teruskan memasaknya hingga ikan dan semua bahan lainnya matang dan santan menyusut (tidak perlu dibalik-balik). Sajikan.