Udang ialah sejenis
haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata
Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang
halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro
= "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang
halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang
terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.
Udang boleh
didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan
air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia,
udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk
di eksport.
RESEPI
UDANG REBUS SERAI
BAHAN BAHAN
600 gm udang sedang
2 batang serai
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih 2.5 sm halia
1 keping asam
gelugur
Garam dan serbuk
perasa secukupnya
PROSES PENYEDIAAN
Udang dibersihkan.
Bawang merah, bawang putih dan halia dimayang. Serai diketuk-ketuk sedikit,
masukkan udang dan bahan-bahan yang dimayang serta serai di dalam periuk dengan
air secukupnya.
Kemudian jerangkan sehingga mendidih. Tambahkan garam serta serbuk perasa secukupnya. Setelah masak bolehlah diangkat untuk dihidangkan.
Kemudian jerangkan sehingga mendidih. Tambahkan garam serta serbuk perasa secukupnya. Setelah masak bolehlah diangkat untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment