Putu mayam merupakan makanan
tradisional India yang telah mendapat sambutan yang mengalakkan dari semua
bangsa dan kini turut dinikmati oleh semua kaum di Sri Lanka, Malaysia,
Indonesia dan Singapura sebagai snek.
Proses menghasilkan putu mayam terdiri
daripada mengaul tepung beras atau tepung idiyappam dengan air/atau santan, dan
menekan doh melalui acuan bagi menghasilkan utusan seperti mee. Ia dikukus,
biasanya dengan tambahan air pandan wangi sebagai perisa. Putu mayam ini
dihidangkan bersama kelapa parut dan gula perang atau gula kabung atau gula
Melaka
RESEPI PUTU MAYAM
BAHAN
BAHAN
2 cawan air
1 sudu teh garam
1 sudu makan minyak jagung
2 cawan tepung beras
daun pisang
Gula merah atau gula Melaka
di hiris halus
Kelapa parut putih di gaul
dengan secubit garam
PROSES PENYEDIAAN
Mula-mula kita sediakan daun pisang
dahulu. Daun di cuci bersih dan lap kering
Gunting bentuk bulat dan sapukan
sedikit minyak jagung supaya putu mayam tidak melekat di atas daun. Ketepikan
Kemudian kita panaskan air
dahulu hingga mendidih. Bila dah mendidih masukkan
garam dan minyak jagung, gaul rata
Tutup api dan masukkan
tepung beras sikit-sikit sambil terus kacau hingga ia menjadi doh yang lembut. Hati-hati ya sebab panas. Masa
doh panas-panas tu terus masukkan dalam acuan maruku.
Pilih lubang yang paling
kecil ya untuk putu mayam. Putar acuan bentuk bulatan dan biarkan doh bertali
itu jatuh atas daun pisang.Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu
nipis.
Susun dalam kukus. Sebelum
tu air kukusan hendaklah di panaskan hingga didih
Kemudian kukus putu mayam. Tutup
kukusan hendaklah di bungkus dengan kain supaya air pada tutup kukusan tidak
menitik pada putu mayam dan buakan ia lembik nanti
Kukus jangan lama sangat
tau nanti dia lebik anggaran 2 ~ 3 minit gitu dah angkat
Kemudian bolehlah di
hidangkan bersama kelapa parut putih yang dah di campurkan secubit garam. Di
makan juga bersama gula merah atau gula Melaka.
Kalau putu mayam yang warna
hijau tu, air yang di gunakan air pandan. Ambil 5 helai daun pandan campur
dengan 2 cawan air dan kisar. Kemudian tapis.
Air tu kita masak, kalau
kurang hijau tambahkan sedikit pewarna hijau apple.
Mudah aje kan buat putu
mayam ni.. Cuma yang tak tahannya tangan melecur sebab panas doh tu masa nak
tekan...
No comments:
Post a Comment