Friday, January 12, 2018

SIPUT SEDUT MASAK LEMAK

Siput sedut atau juga dikenali sebagai Belitung , siput mata merah merupakan sejenis Kerang-kerangan siput air tawar yang boleh di makan dan banyak dijual di pasar, terutama pasar tani. Nama sainsnya adalah Cerithidea obtusa
BAHAN A (DIKISAR)
  • 7 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 11 tangkai cili api (boleh ditambah sekiranya mahu lebih pedas)
  • 2 sudu makan ketumbar
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 inci halia        

BAHAN B
  • 1 kg siput sedut
  • (dicuci dahulu kemudian dibuang ekor)
  • 3 tangkai serai (dititik)
  • ½ biji labu (saiz kecil)
  • 1 kilo santan pekat
  • sedikit minyak
  • garam
  • serbuk perasa

PROSES PENYEDIAAN
  • Tumiskan kesemua bahan-bahan A yang telah dikisar bersama sehingga garing dan naik baunya. 
  • Setelah garing masukkan separuh santan, labu yang telah dipotong dadu, siput sedut, serai, serbuk perasa serta garam secukup rasa.
  • Apabila labu sudah empuk masukkan santan yang selebihnya dan kacau sehingga mendidih sedikit (jangan sampai pecah minyak) dan sedia untuk dihidang.

KETAM MASAK LEMAK

Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m


KETAM SURI MASAK LEMAK

BAHAN BAHAN
ketam 1kg
serai 3 batang, dititik
daun kunyit 2 helai
garam 2 sudu teh/secukup rasa
gula 1 sudu teh/secukup rasa
asam keping 2 keping
lengkuas 3 cm, ditumbuk sedikit
santan pekat 300ml
air satu gelas    

BAHAN BAHAN DIKISAR
bawang merah 10 ulas
bawang putih 4 ulas
halia 2cm
kunyit hidup 4cm
cili padi 10 biji

PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan ketam dan belah kepada 2 bahagian.Campurkan kesemua bahan-bahan (kecuali ketam) ke dalam periuk dan kacau perlahan-lahan secara berterusan sehingga mendidih.

Masukkan ketam. Tutup api setelah ketam masak.

RESEPI KETAM BERCILI

Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m


RESEPI KETAM BERCILI

BAHAN BAHAN
1kg ketam [dibuang kulit]
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
5 tangkai cili
1cm halia
4 sudu minyak masak        
2 sudu sos tiram
2 sudu sos tomato
2 sudu sos cili
1 cawan air
1 camca garam
1 camca ajinomoto

PROSES PENYEDIAAN
basuh dan tos kerang dgn air garam

1.cincang bawang besar,bawang putih,cili dan halia
2.panaskan minyak dalam kuali,dan tumis bahan2 yang dicincang hingga naik bau
3.masukkan sos tiram,sos tomato dan sos cili
4.kemudian masukkan garam dan ajinomoto
5.masukkan pula ketam diikuti air.

6.kacau ketam lebih kurang sepuluh minit

KERANG MASAK MASAM MANIS

Kerang merupakan nama sekumpulan moluska dwicangkerang daripada famili Cardiidae. Kulit kerang banyak dijumpai di pantai-pantai di seluruh dunia. Kulit kerang ini berbentuk seperti hati, bersimetri dan mempunyai tetulang di luar yang nyata. Kerang adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan.

Mantel mempunyai tiga bukaan (inhalan, ekshalen, dan pedal) untuk mengalirkan air serta untuk membenarkan kakinya ke luar. Kerang biasanya mengorek lubang dengan menggunakan kakinya dan makan plankton yang didapati daripada pengaliran air masuk dan keluar. Kerang-kerang juga berupaya untuk 'melompat' dengan membengkokkan lalu meluruskan kakinya. Berbeza dengan kebanyakan dwicangkerang, kerang ialah hermafrodit (khunsa) dan membiak dengan pantas.
BAHAN BAHAN
  • 1kg kerang segar
  • 1 biji bawang Belanda
  • 3 biji bawang merah
  • 2 batang serai
  • 2 sudu makan cili giling/cili boh
  • 1 biji cili benggala
  • 1 biji cili merah
  • 1 biji cili hijau
  • 3 helai daun limau purut
  • sedikit lada hitam     
  • 2 sudu makan gula kasar
  • 1 sudu teh garam / secukup rasa
  • 1 biji limau kasturi
  • semangkuk kecil air asam jawa
  • secawan teh buah kiwi/buah nenas di potong kecil
  • 2 sudu makan sos cili

PROSES PENYEDIAAN
  • basuh dan tos kerang dgn air garam
  • hiris kasar bawang belanda. hiris halus bawang merah ,hiris halus serai
  • cili benggala di potong dadu dan buang biji cili merah dan cili hijau dan di hiris kecil
  • tumis bawang daun limau purut dan serai hingga naik bau
  • masuk kan cili giling dan tumis selama 15 min masukkan cili benggala,cili merah dan cili hijau
  • masukkan gula dan dan sos cili masukkan air asam jawa dan biar hingga mendidih kemudian masukkan buah kiwi/nenas dan biar selama 5 min
  • tambah sedikit air dan masukkan kerang dan gaul hingga sebati di biar selama 20 min  tutup api dan perah limau,tabur lada hitam serta garam secukup rasa.
  • sebatikan masakan supaya rata sedia untuk dihidang

GULAI TEMPOYAK UDANG

Udang ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.

Udang boleh didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia, udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk di eksport.

RESEPI GULAI TEMPOYAK UDANG
BAHAN BAHAN
1kg udang
2ulas bwg merah
3ulas bwg putih
2btg serai
1sm halia
1sudu cili giling
½ sudu teh serbuk kunyit
3sudu tempoyak       
cili hidup 4-5 biji
(dipotong panjang)
4 keping asam gelugur
1cwn pati santan-boleh juga guna santan dm kotak kecil
garam secukup rasa
sedikit msg..

PROSES PENYEDIAAN
rebus terlebih dahulu udang dgn pati santan..degan api prlahan kalau api kuat santan akan pecah minyak.

sebelum tu tumbuk atau blend bahan seprti bwg merah, bwg putih,halia dan serai...lepas tu masukkan ke dlm periuk bhn tumbuk tadi..

selepas tu masukkan cili,serbuk kunyit,asam gelugur dan tempoyak.

last sekali..masukkan garam ,msg dan cili hidup...biar mendidih dalam 5minit dan siap..

GULAI LEMAK NANGKA & UDANG

Udang ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.

Udang boleh didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia, udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk di eksport.

RESEPI GULAI LEMAK NANGKA & UDANG
BAHAN BAHAN
Buah Nangka - dipotong sekecil 2 jari
Kari Daging
Santan Kelapa
Garam secukup rasa
Bawang Putih - dikisar
Bawang Merah - dikisar
Jintan Manis - dikisar
Halia - dikisar
Daun Kari
Serbuk Kunyit   Udang hidup @ Ikan bilis

PROSES PENYEDIAAN
Masukkan bahan-bahan yang dikisar, daun kari, serbuk kunyit ke dalam periuk.

Rebuskan bersama nangka sehingga empuk.  Setelah empuk nangka, masukkan udang, garam dan santan Kacau hingga sebati dan biarkan ianya mendidih.


Perlahankan api selama 5 minit.  Siap untuk dihidangkan

COCONUT CRAB CURRY

Crabs are decapod crustaceans of the infraorder Brachyura, which typically have a very short projecting "tail" (abdomen) (Greek: βραχύς, translit. Brachys. usually entirely hidden under the thorax. They live in all the world's oceans, in fresh water, and on land, are generally covered with a thick exoskeleton and have a single pair of claws. Many other animals with similar names – such as hermit crabs, king crabs, porcelain crabs, horseshoe crabs, and crab lice – are not true crabs.

COCONUT CRAB CURRY
INGREDIENTS

6-8 Live blue crabs or 2 Dungeness crabs or Mud crabs, about 1-½ lb each
1 Can coconut milk
1 Lime, juiced
3-½ tbsp Malaysian fish curry powder
1-½ tbsp Chili powder
2 tsp Turmeric powder
8-10 Curry leaves
2 Red onions, sliced
4-6 Cloves garlic
1 Inch fresh ginger, sliced
4 tbsp Vegetable oil
3 Cups water
Salt to taste

HOW TO MAKE COCONUT CRAB CURRY
Wash the Blue crabs and cut it into halves and Dungeness or Mud crabs can be cut into 4.

Crack the shells and claws gently with a mallet. Grind onions, garlic and ginger to make a fine paste.

Add vegetable oil to a hot pot and stir-fry paste for 2-3 minutes.

Take a small bowl, combine chili powder, fish curry powder and turmeric powder, few tbsp water and mix into a thick paste.

Add this paste to the pot, stir-fry till quite toasted and oil starts to ooze from paste. Now add coconut milk, curry leaves, water, and season with salt.

When the mixture starts to boil, decrease the heat to a simmer, stirring occasionally till the sauce thickens slightly for about 15-18 minutes.

Add lime juice and crabs, stir to coat with sauce. Cover and simmer till crabs turn red. Take out crabs from the pot and keep warm, let stand for about 15 minutes

RESEPI UMAI IKAN TENGGIRI

Umai merupakan makanan tradisi kaum Melanau yang berada di Sarawak terutamanya golongan nelayan.Pada dasarnya, umai merupakan juadah yang terdiri daripada hirisan ikan mentah yang dicampur dengan bawang, cili, garam dan perahan air limau

RESEPI UMAI IKAN TENGGIRI
BAHAN BAHAN
Ikan parang 1 kg (bawal lagi best)
5 ulas bawang merah
8 biji asam kelubi
8 biji cili padi (pedas pilihan sendiri)
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
sedikit Aji-No-Moto

PROSES PENYEDIAAN

Tidak perlu dimasak (dengan api) sebenarnya. Mayang isi ikan (3mm ). Hiris bawang merah. Hiris asam kelubi. Hiris cili. Gaul rata. Isi ikan akan masak dengan tindakan daripada asam kelubi.

RESEPI UDANG SZECHUAN

Udang ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.

Udang boleh didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia, udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk di eksport.

RESEPI UDANG  SZECHUAN
BAHAN BAHAN
2 sudu teh garam
1 sudu teh lada hitam
2 sudu teh biji lada szechuan
1 sudu teh gula
450gm udang (sederhana besar-dibuang kulit)
2 sudu makan minyak jagung
1 cili merah(dibuang biji)
1 sudu teh halia(diparut)
3 biji bawang putih(di cincang)
spring onion(untuk hiasan)
keropok udang(jika suka)

PROSES PENYEDIAAN
Garam,lada hitam,dan biji lada szechuan ditumbuk(agak kasar sikit)dan selepas itu masukkan gula,campur kesemuanya.

Udang tadi dibersih dan dibasuh dengan air sejuk dan tos supaya air bertakung.


Panaskan minyak di kuali,masukkan udang berserta cili,halia dan bawang putih,goreng 4-5min sampai udang bertukar warna.Masukkan bahan giling tadi,goreng selama 1-2min.Angkat dan taburlah spring onion yang telah dihiris.

Thursday, January 11, 2018

UDANG SAMBAL TUMIS

Udang ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.

Udang boleh didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia, udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk di eksport.

RESEPI UDANG  SAMBAL TUMIS
BAHAN BAHAN
500 gram Udang (Jangan Buang Kepala)

BAHAN A
20 tangkai Cili Kering
3 biji (sedang)bawang besar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih

BAHAN B
Garam
Gula
Kicap (2/3 titik)
Minyak untuk ditumis

PROSES PENYEDIAAN

Tumiskan yang Bahan A, sampai naik minyak masukkan gula dan garam n kicap tadi baru masukkan udang.

UDANG SAMBAL TELUR

Udang ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.

Udang boleh didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia, udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk di eksport.

RESEPI UDANG  SAMBAL TELUR

BAHAN BAHAN
½ kg Udang Galah
3 camca besar cili giling
2 biji telur
2 camca besar sos tomato
1 labu bawang besar
2 sudu besar minyak masak
1 tangkai cili merah
sedikit serbuk kunyit
Sedikit bawang goreng (hiasan)

BAHAN KISAR
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
½ inci halia
1 batang serai (dititik)
sedikit garam, gula dan serbuk perasa

PROSES PENYEDIAAN
Udang dipotong muncung dan ekornya.Kemudian gaulkan dengan serbuk kunyit dan sedikit garam.Goreng kekuningan dan asingkan.

Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk dan serai sehingga naik bau.Masukkan cili giling dan sos tomato serta gula dan serbuk perasa.Masukkan sedikit air dan tumis cili sehingga masak.

Masukkan udang yang digoreng tadi dan gaul sebati.Pecahkan telur dan gaul hingga sebati.

Akhir sekali taburkan bawang besar yang dipotong bulat. Angkat dan sedia untuk hidangan.