Thursday, August 10, 2017

KELUPIS BRUNEI SABAH

KELUPIS
Kelupis atau kolupis adalah makanan alah alah ketupat yang menggunakan nasi pulut dan proses pemilihan bahan hamper sama dengan penyedian lemang atau ketupat atau ketupat palas. Cuma acara masak sahaja berlainan.

Kelupis selalu dibuat untuk majlis majlis keramaian iaitu Majlis perkahwinan, majlis bercukur rambut, Hari Raya dan lain lain majlis sambutan. Kolupis biasanya dibuat oleh suku kaum Brunei, kadayan dan bisaya di daerah Papar, Beufort, Kuala Penyu, Sipitanm, Menumbok dan beberapa kawasan lain yang mempunyai komuniti etnik yang saya sebut tadi. 

Bentuk Kolupis hamper sama dengan pulut panggang Cuma, kolupis selalunya tiada berinti, Cuma nasi pulut kosong dan cara masak pula adalah dikukus menggunakan periuk kukus.

KELUPIS BRUNEI SABAH

Bahan bahan yang biasa digunakan untuk membuat kolupis adalah seperti berikut : 
1. alat pengukusan
2. kuali/periuk
3. blender
3. Daun pisang
4. penyemat (lidi tajam yg dipotong pendek2)
5. santan kelapa
6. daun pandan wangi
7. beras pulut
8. garam dan gula

Bahan-bahan:
300 gm beras pulut - Basuh dan toskan
 300 gm santan - tdk terlalu pekat dan tdk terlalu cair
Daun pandan wangi- 2 helai
  garam - secukup rasa
 Daun nyirik - secukupnya



Cara Masak
Mula-mula masukkan santan dan daun pandan dalam kuali sampai sebati dan uli secara perlahan lahan  menggunakan api yang perlahan.

Biar sampai mendidih dan pecah minyak. Bila minyak timbul sikit dipermukaan santan, bolehlah masukkan beras pulut dan garam. Gaul hingga separuh masak dan santan kering.

Angkat dari kuali dan bungkus dalam daun Pisang. Selepas habis membungkus, boleh lah dikukus sehingga kelupis masak.

Kelupis boleh tahan sampai 2-3 hari yang penting simpan dengan elok atau letak dalam peti sejuk. Kalau nak makan panaskan sahaja.

Sedap dimakan dengan Rendang daging atau ayam atau makan dngan kari pun sedap. Saya paling suka makan dengan rending lokan.


Wednesday, August 09, 2017

SAMBAL IKAN KERISI

IKAN KERISI
Ikan kerisi merupakan salah satu ikan kegemaran saya dan wajib beli. Ikan kerisi boleh dimasak pelbagai jenis resepi. Isinya sedap dan agak kenyal. Saya paling suka di bakar atau digoreng begitu sahaja.Letak siki kunyit dan terus goreng.

Ikan kerisi sebenarnya ada pelbagai jenis.  Kerisi Bali adalah sepsis ikan kerisi yang paling besar dan menghuni dasar laut dalam.

Sambal ikan kerisi cili padi merupakan salah satu resepi yang saya suka buat dan sedap. Ikan lain sebenarnya boleh guna, tetapi saya lebih suka menggunakan ikan kerisi. Penyediaan resepi ini adalah sangat mudah dan ringkas. Bahan yang digunakan pun hanya sedikit sahaja dan banyak menggunakan bahan asas masakan.

SAMBAL IKAN KERISI 
BAHAN-BAHAN
4 Beberapa  ekor ikan kerisi
7 biji cili merah dan
 cili api/padi mengikut kepedasan yang diinginkan.
 2 ulas bawang besar
5 ulas bawang putih
Sedikit belacan mengikut citarasa.
Semangkuk air asam jawa bersama biji.
Sedikit garam mengikut rasa.
3 sudu besar gula.
Sedikit minyak masak menumis.
 Tomato


PROSES PENYEDIAAN
Goreng ikan kerisi dahulu sehingga masak kekuningan.

Campurkan semua bahan bumbu diatas, ditumbuk, kecuali ikan dan minyak,bahan tersebut hingga sebati.

 Panaskan sedikit minyak masak.

Tumiskan bahan yang telah dikisar tadi sehinggan naik minyak.

Masukkan ikan kedalam kuali dan balikkan supaya bahan tumisan tersebut sebati bersama ikan.

Kemudian hidangkan kedalam pinggan yang cantik.


AMPAP SAYUR NANGKA

Negeri Sabah kaya dengan pelbagai suku kaum dan etnik. Keunkan ini memberikan pelbagai jenis budaya termasuklah budaya masakan yang berlainan setiap suku kaum. Salah satu resepi yang saya ingin kongsikan adalah resepi dari suku kaum Irranun yang menetap di Kota Belud Sabah.

Sebut sahaja Resepi nangka masak ampap, kita suda tahu bahawa resepi ini merupakan resepi suku kaum Irranun Kota Belud, Sabah. Siapa sangka buah nangka selain masak lemak, boleh juga dimasak cara lain yang lebih unik dan sedap. Resepi ampap bukan sahaja digunakan untuk memasak ikan tapi boleh juga diguna untuk masak buah nangka menggunakan resepi yang sama.

Resepi dan menu ini selalu dihidangkan semasa majlis kenduri samaada perkahwinan atau lain lain acara keramaian. Selalunya akan menjadi makanan wajib ada dalam majlis suku kaum irranun. Selain ikan masin Liking, lokan juga boleh digunakan untuk resepi ini bersama buah nangka.



Untuk menyediakan resepi ini, berikut saya kongsikan beesama sahabat pembaca. Semoga bermanfaat dan boleh masak sendiri


AMPAP SAYUR NANGKA
gambar dari blog https://ramaramapendek.blogspot.my




BAHAN-BAHAN
Buah nangka mentah yang dihiris sederhana nipis
Ikan masin Liking.
Santan kelapa
Daun kunyit
Kunyit hidup
Halia
Cili api
Perasa

Asam Keping


CARA MASAK
Rebus nangka bersama santan  Masukkan halia, kunyit hidup, cili api. Biar sehingga nangka separuh masak.

Masukkan perasa dan daun kunyit. Gaul sebati

Apabila daun kunyit masak, masukkan ikan liking dan biar seketika

Masukkan santan pertama (santan pekat) dan gaul sebati dan biar hingga mendidih.

Asingkan kuah nangka dan ketepikan.

Apabila kuah nangka kering (jangan terlalu kering), tutup api dan hidang.

Selamat Mencuba

Fish Liking traditional food Bajau tribe Samah Kota Belud



Fish Liking traditional food Bajau tribe Samah Kota Belud


Liking salmon is one of the most popular foods in Kota Belud Sabah. Just say that your favorite fish can be found only in Kota Belud district.


The fish is an orange salted fish that is marinated with salt and produces an orange fish called Liking fish. Fish used is Talang fish. Talang fish obtained from the sea will be abandoned first and recently marinated with salt for 1 night or more. The main condition of Liking fish preparation is, fish should not be affected by ice. That is, here fish should be fresh @ fresh and not in ice. If the gutters have been frozen with ice or cooled to the ice, Liking fish fill is quite hard and tasteless.



How to process citrus fish is similar to in Peninsular malaysia, which is mackerel. Only in Kota Belud District and Bajau people prefer to use Talang fish to make this citrus.

Liking fish is sold in big markets of Kota Belud or Tani market every Thursday and weekends every Sunday in Derah. The price for each Liking fish depends on the size and the way of preparation.

There are two types of Liking that are usually sold ie which are placed on pepper and chilli. There are also fish that are sold in a fish or have been cut.




In addition to the contents of the Liking fish. These headbands and lobster heads are also sold separately. These fish bones and heads are very suitable and tastefully cooked in fat with red pumpkin or cooked spicy hot sambal. Fuh ... ..


Liking fish is very delicious to be fried in small fires. After that sprinkle the fried onion and lemonade with the chillies. Cooked with hot rice or warm glutinous rice. In addition to frying, your favorite fish can also be steam. But usually the cooking process is fried just like that.


IKAN LIKING MAKANAN TRADISI SUKU KAUM BAJAU SAMAH KOTA BELUD


Ikan masin Liking merupakan salah satu makanan amat popular di Kota Belud Sabah. Sebut sahaja ikan liking memang akan tahulah tu boleh diperolehi hanya di daerah Kota Belud Sahaja.
Apa dia Ikan Liking?

Ikan liking merupakan ikan masin jeruk yang diperap dengan garam dan menghasilkan ikan jeruk yang dipanggil ikan Liking. Ikan yang digunakan adalah ikan jenis Talang. Ikan Talang yang diperolehi dari laut akan dibiar buruk dahulu dan baru diperap dengan garam selama 1 malam atau lebih. Syarat utama penyediaan ikan Liking adalah, ikan tidak boleh kena ais. Maksudnya disini ikan mestilah segar @ fresh dan tidak boleh di ais. Sekiranya ikan talang pernah di bekukan dengan ais atau disejukan dengan ais, isi ikan Liking agak keras dan tidak sedap.

Cara proses ikan jeruk adalah sama dengan di Semenanjung iaitu ikan perkasam tenggiri. Cuma didi Daerah Kota Belud dan orang Bajau samah lebih suka menggunakan ikan Talang untuk dibuat perkasam jeruk ini.

Ikan Liking banyak dijual di pasar besar Kota Belud atau pasar Tani setiap hari Khamis dan tamu minggu setiap hari Ahad di Derah ini. Harga bagi setiap ikan Liking bergantung kepada saiz dan cara penyediaan.

Terdapat dua jenis Liking yang biasa dijual iaitu yang diletakkan lada @ cili dan yang kosong. Ikan liking juga ada yang dijual secara seekor ikan atau yang telah dibelah dan dipotong.


Selain isi ikan Liking. Tulangdan kepala  ikan liking atau talang ini juga terdapat dijual secara berasingan. Tulang dan Kepala ikan ini sangat sesuai dan sedap dimasak lemak bersama buah labu merah atau di masak sambal tumis pedas. Fuh…..

Ikan Liking pula amat sedap digoreng biasa menggunakan api kecil. Setelah itu tabur bawang goreng dan perah limau kasturi bersama cili. Sedap dimakan bersama nasi panas atau nasi pulut yang panas. .Selain goreng, ikan liking juga boleh di stim . Tapi kebiasaanya proses masak adalah digoreng begitu sahaja.



Datanglah ke Kota Belud. Selain ada dijual di pasar, ikan liking juga boleh diperolehi yang siap masak di restoran restoran di Kota Belud. Resepi yang biasa ada seperti nasi goreng liking, ikan liking masak bersama sayur kangkung, sambal ikan liking dan liking goreng.

KILAU MAKANAN TRADISI SUKU KAUM BAJAU PANTAI TIMUR SABAH

Makanan tradisi suku kaum Bajau Sabah ada pelbagai jenis sepertimana saya sudah post d Blog saya sebelum sebelum ini. Selain putu, tehe tehe, sagol dan lain lain lagi makanan tradisi suku kaum Bajau. Terdapat juga satu lagi makanan tradisi suku kaum ini iaitu Kilau atau Kinilau.

Kilau atau kinilau merupakan isi ikan terpilih yang dimakan secara mentah. Walaupun demikian kilau selamat dimakan kerana sebelum proses makanan ini siap dihdang untuk dimakan, ia melalui proses peraman samaada menggunakan cuka atau limau nipis. Walaupun dikatakan mentah, tetapi apabila telah dicampur dengan cuka atau limau ia sebenarnya telah pun masak. Cuka dan limau mempunyai acid yang boleh memasakan makanan.

Sebenarnya cara menyediakan kilau hamper sama dengan penyediaan kerabu isi ikan. Bahan yang digunakan sama kecuali serai. Kerabu menggunakan banyak serai yang dicincang halus tetapi kilau tidak menggunakan serai amnya. Walaupun demikian ada juga menggunakan serai untuk penambah rasa.

Jenis ikan yang selalu digunakan untuk membuat kilau adalah seperti isi ikan tenggiri,ikan tuna,  ikan bilis putih, ikan tamban, ikan alu alu dan lain lain ikan pun boleh digunakan yang penting isi dia boleh serap asam yang akan digunakan.



Hidangan kilau selalunya akan dicampurkan bahan bahan asas masakan iaitu bawang besar, manga muda, cili hijau dan chili merah/ cili padi, limau, garam, cuka dan tomato.

Cara penyediaan atau resepi adalah seperti berikut :

Bahan-bahan:
o  500 gram ikan bilis, ikan tenggiri, ikan alu alu atau lain lain ikan - bersihkan - buang isi perut, kepala dan tulang serta ekor
o   2 biji mangga muda - kupas dan cincang halus
o   1 labu bawang besar - hiris halus
o   1 biji cili hijau  / merah - hiris
o   7-10 biji cili padi - hiris / biarkan saja - jika hendak makan baru patahkan
o   3 sudu makan cuka / perahan jus limau kasturi
o   garam / perasa pilihan
o   tomato

Cara:
1. Gaulkan kesemua bahan di atas.

2. Peram dalam 5-10 minit untuk asam serap masuk ke dalam isi ikan. Hiding dan makan bersama nasi putih atau putu

PUTU MAKANAN TRADISI SUKU KAUM BAJAU PANTAI TIMUR SABAH

Putu merupakan salah satu makanan tradisi suku kaum Bajau Pantai Timur di Sabah dan mempunyai peranan yang sama dengan nasi iaitu sebagai makanan utama. Putu atau piutu ini boleh dijadikan makanan untuk menggantikan nasi. Orang tua suku kaum Bajau lebih suka makan putu berbanding nasi.

Putu dihasilkan sepenuhnya dari ubi kayu yang diparut halus. Proses penghasilan putu adalah seperti berikut :

Ubi kayu


Ubi kayu akan dibuang kulit, dibersihkan dan diparut



Diperah buang air dan jadi tepung ubi



Tepung di stim dan jadi putu


 Rasa putu agak kenyal dan masam sedikit. Sesuai dimakan dengan ikan Bakar, ikan goreng, ampap, sagol dan lain lain lauk tradisi sabah. Putu boleh tahan lama dan selalunya nelayan yang akan kelaut akan membawa bekal putu kerana ia boleh bertahan lama 2-3 hari. Selain itu apabila dimakan ia mengenyangkan dan boleh tahan lapar pun agak lama berbanding makan nasi.


Peringatan juga janganlah minum minuman bergas apabila makan putu kerana putu adalah ubi yang diproses dan akan berlaku tindak balas apabila meminum minuman bergas setelah memakan putu. Perut akan rasa kembung dan tidak menyenangkan.





Tuesday, August 08, 2017

Tehe Tehe Tradition of the Sea Bajau Sea Tradition


Sea urchins or their scientific name Echinoidea also known as Sea Boss Sea Bugs by sea lovers is the main killer of coral reefs. For any marine parks, attempts to kill sea urchins are always done to ensure coral reefs live fast.

But another story in Semporna Sabah, a region rich in beautiful islands and marine life including lush and beautiful corals never worries about the threat of sea urchins known as tehe tehe by Bajau Laut tribe. Because of the sea urchins or tehe tehe it is one of the deliciousest exotic dishes of the tradition and becomes one of the mandatory meals for the Bajau Semporna tribe.



The tehe tehe rice is distributed as ketupat. How to cook is almost equal. Just the rice tehe tehe this, rice in the input into the sea urchins that have been banned all, boiled and rice will mask with the contents of the sea urchin inside the shell. Some people use only shells to cook the tehe tehe rice, which removes all the organs of the sea urchin and only using their cages.

Often mixed ingredients other than rice that will be included in tehe tehe include salt, ginger or other food example shrimp, squid and so on. Tehe tehe is like a pot that can be used to cook ingredients only once.

The tehe tehe produced is usually besides being eaten with the family, it is also served to guests who come. There are also entrepreneurs who sell tehe tehe at stalls or stalls in Semporna Sabah.



Who came to Semporna should try tehe tehe ............

TEHE TEHE MAKANAN TRADISI SUKU KAUM BAJAU LAUT

Tehe Tehe Makanan Tradisi Suku Kaum Bajau Laut


Landak laut atau nama saintifiknya  Echinoidea turut dikenali sebagai Landak laut Buluh babi oleh pencinta laut merupakan pembunuh utama terumbu karang laut. Bagi mana mana taman laut, usaha membunuh landak laut selalu dilakukan bagi memastikan terumbu karang hidup dengan cepat.

Tapi lain pula ceritanya di Semporna Sabah, daerah yang kaya dengan pulau yang cantik dan hidupan laut termasuk batu karang yang subur dan indah tidak pernah risau akan ancaman dari landak laut atau dikenali sebagai tehe tehe oleh suku kaum Bajau Laut. Kerana landak laut atau tehe tehe ini menjadi salah satu hidangan eksotok tradisi yang sedap dan menjadi salah satu makanan wajib hidang bagi suku kaum Bajau Semporna.


Nasi tehe tehe diibartkan samalah dengan ketupat. Cara masak pun hamper sama. Cuma nasi tehe tehe ini, nasi di masukan kedalam landak laut yang buluhnya telah dibuang semua, direbus dan nasi akan mask bersama isi landak laut di dalam cengkerang. Ada juga yang menggunakan cengkerang sahaja untuk memasak nasi tehe tehe ini iaitu membuang semua isi organ dalaman landak laut dan hanya menggunakan cengkerannya sahaja.

Selalunya bahan campuran selain beras yang akan dimasukan dalam tehe tehe ini termasuklah garam, halia atau makanan lain contoh udang, sotong dan lain lain lagi. Tehe tehe ibarat periuk yang boleh digunakan untuk memasak bahan dalam satu kali masak sahaja.

Tehe tehe yang dihasilkan selalunya selain dimakan bersama keluarga, ia juga dihidang untuk tetamu yang datang. Terdapat juga pengusaha yang menjual tehe tehe di warung atau gerai di daerah Semporna Sabah.


Siapa yang datang Semporna wajib cuba tehe tehe…………