Tuesday, October 24, 2017

RESEPI NASI AYAM ASLI

Nasi ayam Hainan merupakan makanan Cina yang sering dikaitkan dengan makanan Malaysia atau Singapura, dan juga ditemui di negara berjiran Thailand, serta juga di wilayah Hainan, China. Nasi ayam Hainan yang dinamakan sedemikian kerana asal-usulnya dalam makanan Hainan dan pengamalannya oleh populasi orang Cina seberang laut bersuku Hainan dalam kawasan Nanyang, versi makanan ini yang didapati di Malaysia/Singapura menggabungkan unsur-unsur masakan Hainan, Korea dan Kantonis ditambah lagi dengan citarasa pemakanan di Asia Tenggara. Nasi ayam Hainan berasal dari China, maka asal-usulnya juga di sana.

RESEPI NASI AYAM ASLI
BAHAN UNTUK NASI
2 cawan beras

1 inci kulit kayu manis

1 kuntum bunga lawang

2 kuntum buah pelaga

2 ulas bawang putih dicincang

3 sb mentega

1 helai daun pandan

Garam (secukup rasa)


BAHAN UNTUK AYAM DAN SUP
500 g Ayam

2 sb kicap pekat

1 sb sos cili

1 sk minyak bijan

1 sb sos tiram

20 g lobak jeruk

1 inci halia dihiris memanjang

1 ulas bawang putih dihiris memanjang

Garam (secukup rasa)


BAHAN UNTUK SOS CILI
6 biji cili merah

3 ulas bawang putih

1 inci halia

1/2 cawan air rebusan ayam

1 sk minyak bijan

1 sk cuka

 2 sk gula

Garam (secukup rasa)


BAHAN UNTUK KICAP
Cili padi

Kicap manis cap kipas udang

Gula

Air rebusan ayam


PROSES PENYEDIAAN
Rebus ayam bersama sedikit garam, halia dan bawang putih hingga ayam masak dan empuk.


Keluarkan ayam dan ambil 2 cawan air rebusan untuk memasak nasi.


Air rebusan selebihnya direnih lagi bersama lobak jeruk, hirisan halia, dan bawang putih untuk dihidang sebagai sup. Taburkan daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan.


Seterusnya, campurkan sos cili, kicap pekat, sos tiram dan minyak bijan. Curah ke atas ayam dan gaul sebati.


Goreng ayam tanpa minyak hingga kering bersama sos. (Boleh juga jika mahu digoreng dengan minyak seperti biasa, tapi goreng sekejap sahaja secara touch n go)


Untuk nasinya, cairkan mentega dan tumis bawang putih, bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis dan daun pandan hingga wangi.


Masukkan beras dan goreng sekejap sehingga rata. Tuang 2 cawan air rebusan ayam, garam dan sedikit pewarna kuning, jika suka.


Untuk sos cili, kisar halia, bawang putih, cili, minyak bijan, gula, cuka, garam dan air rebusan ayam.


Untuk kicap, tumbuk cili padi. Masukkan kicap, gula dan air rebusan ayam. Kacau sebati.


Hidangkan nasi bersama ayam, sos cili dan juga kicap.


BAHAN PERAP UTK AYAM MADU
3 sb madu

3 sb kicap

3 sb sos tiram




Monday, October 23, 2017

LAMBGRILL BLACK PEPPER

Panggang adalah sejenis masakan yang melibatkan haba kering yang digunakan untuk permukaan makanan, biasanya dari atas atau bawah. [ Grilling biasanya melibatkan sejumlah besar haba langsung, berseri, dan cenderung digunakan untuk memasak daging dengan cepat. Makanan yang akan dimasak dimasak di atas gril (grid dawai terbuka seperti gridiron dengan sumber haba di atas atau di bawah), pan grill (mirip dengan kuali), tetapi dengan kilang yang ditimbulkan untuk meniru wayar gril terbuka) , atau griddle (plat datar yang dipanaskan dari bawah).

Pemindahan haba ke makanan apabila menggunakan grill terutamanya melalui sinaran terma. Pemindahan haba apabila menggunakan panci gril atau griddle adalah melalui pengaliran langsung. Di Amerika Syarikat, apabila sumber haba untuk memanggang datang dari atas, panggangan dipanggil broiling.  Dalam kes ini, kuali yang memegang makanan dipanggil pedas ayam, dan pemindahan haba adalah melalui haba
BAHAN-BAHAN:
500gm daging slice/2 keping daging
2 sudu marjerin/butter
skit garam dan blackpepper

BAHAN UNTUK SOS
1/2 sudu black pepper
1 sudu mentega
1 kuib ayam
sebatang saderi-dicincang
sebiji bawang besar- dicincang
2 cwn air (hana tmbh susu segar skit.. x nk pon tkpe)
2 sudu tepung gandum
2 sudu kicap 2 sudu sos tiram
garam skit

BAHAN MACORONI
segengam macaroni - direbus dan ditos
segenggam mix vagetable - direbus dan ditos
2 sudu mayonis 2 sudu yogurt plain
sesudu air lemon

BAHAN MASHED POTATO
5 biji kentang - direbus dahulu dan lenyekkan
1/2 cwn susu segar - kurangkan klu tk nak lembik sgt. 2 sb butter, garam dan lada hitam sedikit
sos black pepper/gravy

BAHAN LAIN
kentang goreng
2 batang asparagus/brokoli - direbus dgn sedikit garam dan toskan
sebiji tomato- dihiris

PROSES PENYEDIAAN
Gaulkan daging ngan skit garam dan blackpepper.perap sebentar kemudian grill la ngan marjerin/butter smpai masak.

Utk buat sos black pepper/gravy - masukkan air, bawang, batang saderi,.rebus hingga didih dan toskan.Campurkan air rebusan td dgn mentega,kiub ayam,kicap,sos tiram,black pepper,garam dan tepung yg dicampur dgn sedikit air utk memekatkan sos.masak hingga didih dan pekat

Utk buat macaroni - campurkan bhn rebusan (macaroni,mix vagetable) mayonis,yogurt dan air lemon. Gaul hingga sebati.perasakan ngan garam.

Utk mashed potato plak - lenyekkan kentang dan masukkan butter. kemudian susu segar dan tmbhkan lada itam dan garam skit. cedokkan dan curahkan sos black pepper/gravy td.


Hidangkan dengan kentang goreng,brokoli dan asparagus. 

RESEPI BAKED MACORONI

Macaroni / ˌmækəroʊni / adalah pelbagai pasta kering yang berbentuk tradisional dan dihasilkan dalam pelbagai bentuk dan saiz. Dibuat dengan gandum durum, makaroni biasanya dipotong dalam jangka pendek; makaroni melengkung boleh dirujuk sebagai siku makaroni. Sesetengah mesin rumah boleh membuat bentuk makaroni, tetapi seperti kebanyakan pasta, makaroni biasanya dibuat secara komersil oleh penyemperitan berskala besar. Bentuk melengkung dibuat dengan kelajuan penyemperitan yang berbeza pada hujung bertentangan tiub pasta kerana keluar dari mesin.

Di Amerika Utara, perkataan "makaroni" sering digunakan secara sinonim dengan makaroni berbentuk siku, [rujukan?] Kerana ia adalah varietas yang paling sering digunakan dalam resipi makaroni dan keju. Di Itali, kata nama maccheroni merujuk kepada pasta corta lurus, berbentuk tiub, persegi yang berakhir ("pasta pendek pendek"). Maccheroni juga boleh merujuk kepada hidangan pasta yang panjang seperti maccheroni alla chitarra dan frittata di maccheroni, yang disediakan dengan pasta panjang seperti spageti.

RESEPI BAKED MACORONI
BAHAN-BAHAN
2 cups uncooked macaroni
75g butter (5 table spoon)
3 table spoons all purpose flour
1 tea spoon salt
2 cups of milk
2 cups of shredded cheddar
1/4 cup of prossed cheese (velveeta) *mozarella + parmesan mix together pon boleh...
2 table spoon dry bread crumbs
1 table spoon butter
pepper

CARA MEMBUATNYA:
masak macaroni mengikut arahan. pastu, pakai saucepan cairkan butter, masukkan all purpose flour, garam ngn pepper
kacau sebati. pastu, masukkan susu..biarkan mendidih, teruskan mengacau selama 2 minit ataupon sehingga pekat..kecikkan api,

masukkan masukkan segala cheeses tadi dan kacau sampai cair. toskan macaroni yg telah dimasak mengikut arahan tadi,

masuk kan kedalam bekas pembakar.kemudian, masukkan cheese yg dah dimasak bersama2 bahan2 yg telah disebutkan tadi.gaul sehingga rata...

cairkan satu sudu butter dan campurkan serbuk roti.pastu, taburkan kat atas macaroni tu.


dah boleh bakar dengan suhu 375 F (190 C) selama 30 minit sehingga coklat keemasan

RESEPI CHICKEN CHOP

Chicken Chop merupakan salah satu makanan barat yang agak popular juga di Malaysa dan negara negara Asean yang lain. Resepi untuk membuat Chicken Chop


RESEPI CHICKEN CHOP
BAHAN UNTUK AYAM
2 keping daging ayam, dibuang tulang dan diketuk isinya

1 biji telur, dipukul sedikit

½ cawan tepung jagung minyak secukupnya untuk menggoreng


BAHAN PERAPAN
1 sudu besar kicap pekat

2 sudu besar jus limau

½ sudu teh garam

½ sudu the serbuk lada hitam

½ sudu teh soda bikarbonat


BAHAN SOS
250 ml stok ayam

¼ sudu teh garam

¼ sudu teh serbuk lada putih

1/8 sudu teh serbuk lada hitam

¼ sudu teh garam

1 sudu besar sos tiram

½ sudu besar sos Worcestershire

½ sudu teh kicap cair beberapa titis kicap pekat

1 biji bawang besar, didadu kecil

1 sudu besar bawang putih, dicincang halus

½ sudu besar tepung gandum


PROSES PEMBUATAN
Daging ayam diperap dengan bahan-bahan perapan dan disimpan dalam peti sejuk selama beberapa jam atau sebaiknya semalaman.


Panaskan minyak secukupnya dalam kuali.Celup daging ayam yang telah diperap kedalam telur dan salut dengan tepung jagung.


Goreng isi ayam tersebut sehingga garing dan berwarna kekuningan. Hidangkan di pinggan.

Panaskan sedikit minyak di kuali dan masukkan bawang putih yang telah dicincang.


Bila ia sudah naik bau masukkan pula bawang besar yang telah didadu.


Goreng sehingga bawang layu dan naik bau.Masukkan tepung dan goreng sekejap.


Kemudian masukkan pula serbuk lada putih, serbuk lada hitam, garam, sos tiram dan Worcestershire, kicap cair dan kicap pekat juga stok ayam.


Reneh kuah ini sehingga ia memekat.Kemudian boleh tuang sos ini diatas chicken chop dan sebaiknya hidangkan panas.


Hidangkan juga lauk sampingan seperti coleslaw, baked beans, mash potato atau kentang goreng.


Jika kuah tidak memekat boleh tambah 1 sudu besar tepung gandum dan kacau rata sehingga ia memekat.


Sebaiknya gunakan serbuk lada hitam yang kasar-kasar jadi lebih terasa.

Sunday, October 22, 2017

RESEPI NASI AYAM HAINAN


Nasi ayam Hainan merupakan makanan Cina yang sering dikaitkan dengan makanan Malaysia atau Singapura, dan juga ditemui di negara berjiran Thailand, serta juga di wilayah Hainan, China. Nasi ayam Hainan yang dinamakan sedemikian kerana asal-usulnya dalam makanan Hainan dan pengamalannya oleh populasi orang Cina seberang laut bersuku Hainan dalam kawasan Nanyang, versi makanan ini yang didapati di Malaysia/Singapura menggabungkan unsur-unsur masakan Hainan, Korea dan Kantonis ditambah lagi dengan citarasa pemakanan di Asia Tenggara. Nasi ayam Hainan berasal dari China, maka asal-usulnya juga di sana.

RESEPI NASI AYAM HAINAN

BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam
kosher salt
4 inci halia muda
2 batang daun bawang saiz 1 inci

BAHAN BUAT NASI AYAM HAINAN
2 cawan beras – di basuh dan di rendam 10 minit
1 sudu kecil sesame oil
2 sudu besar chicken fat
3 ulas bawang putih – di cincang
1 inci halia muda – di cincang
2 cawan air rebusan ayam
1/2 sudu kecil sesame oil
1 sudu kecil kosher salt

BAHAN SOS AYAM
3 sudu besar air rebusan ayam
5 sudu besar light soya sauce
1 sudu besar minyak garlic
1 sudu kecil sesame oil
1 1/2 sudu besar gula

BAHAN SOS CILI
1 sudu besar air perahan limau nipis
2 sudu besar air rebusan ayam
2 sudu besar sos cili sriracha
4 cili merah
sedikit cili padi
4 ulas bawang putih
2 sudu kecil gula
1 inci halia
 sedikit garam

CARA MASAK NASI AYAM HAINAN
Panaskan 2 sudu besar minyak dari lemak ayam.
Masukkan bawang putih dan halia sehingga naik bau.
Masukkan beras dan goreng selama 2 minit.
Masukkan minyak sesame dan garam.
Masukkan air rebusan ayam dan beras dalam periuk elektrik.

CARA MASAK AYAM HAINAN
Lumur ayam dengan garam bahagian luar dan dalamnya.Masukkan halia dan batang daun bawang ke dalam ayam.

Letakkan ayam dalam periuk besar. Rendam dengan air setinggi 1 inci.

Masak hingga air menggelegak.

Lepas tu, perlahankan api selama 30 minit. Cucuk paha ayam dengan chopstik untuk melihat ayam sudah masak.Tutup api dan keluarkan ayam.

Rendam ayam dengan air ais agar menjadikan ayam rangup dan lembut.Buang halia dan daun bawang.

Lumurkan ayam dengan minyak sesame luar dan dalam.

Potong beberapa bahagian ayam dan tuang sos ke atasnya sebelum dihidangkan.

Untuk membuat sos cili, kisar semua bahan sos sehingga halus


RESEPI NASI AYAM ISTIMEWA



Nasi ayam merupakan makanan Cina yang sering dikaitkan dengan makanan Malaysia atau Singapura, dan juga ditemui di negara berjiran Thailand, serta juga di wilayah Hainan, China. Nasi ayam Hainan yang dinamakan sedemikian kerana asal-usulnya dalam makanan Hainan dan pengamalannya oleh populasi orang Cina seberang laut bersuku Hainan dalam kawasan Nanyang, versi makanan ini yang didapati di Malaysia/Singapura menggabungkan unsur-unsur masakan Hainan, Korea dan Kantonis ditambah lagi dengan citarasa pemakanan di Asia Tenggara. Nasi ayam Hainan berasal dari China, maka asal-usulnya juga di sana.

NASI AYAM ISTIMEWA

UNTUK REBUS
1 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya
2 ulas bawang putih
2 cm halia yg diketuk

UNTUK PERAP
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 cm halia
2 ulas bawang putih
Sedikit kicap cair
Sedikit minyak bijan

Ayam dipotong ikut suka besarnya, bersihkan dan di lumur dengan 2 ulas bawang putih yg ditumbuk dan 2 cm halia yg diketuk. Rebus sehingga empuk.

Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan perap dan tabur sedikit gula dan garam. Simpan dalam peti ais selama 15 - 20 minit. Lumurkan sedikit madu. Goreng hingga keperangan. Angkat ayam dan diketuk sedikit sebelum dihidangkan.

UNTUK NASI
5 cawan beras
3 sudu besar butter
1 cm halia - ditumbuk
4 ulas bawang putih – ditumbuk
air rebusan ayam secukupnya
Sedikit garam
1 bunga lawang
2 buah pelaga
1 kayu manis
1 batang serai – ketuk
2 helai daun pandan
Pewarna kuning

PROSES MASAK NASI
Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis bahan penumis, daun pandan, serai, halia serta bawang putih hingga garing.

Masukkan beras dan goreng sekejap sehingga terbit bau. Masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masukkan sedikit pewarna. Masak seperti biasa.

UNTUK SOS
5 biji cili merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu teh cuka
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1/2 cawan air rebusan ayam
Blendkan semua bahan di atas. Boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar (jika suka)

UNTUK SUP
Air rebusan ayam
1 biji bawang besar kisar
Rempah sup
Garam
Daun sup yg dihiris.
Air rebusan ayam didihkan bersama bawang besar, rempah sup, garam dan daun sup tadi. Tabur bawang goreng sebelum dihidangkan.

UNTUK KICAP
Kicap manis cap kipas udang
Gula
3 biji cili api (jangan banyak takut pedas)
Air rebusan ayam

Masukkan kicap manis, gula dan cili api ke dalam blender dan kisar sampai jadi pekat.

Bolehlah dihidangkan dengan sayur sayuran.  Selamat Menjamu Selera.