Monday, May 27, 2019

RESEPI LANDAK MASAK MERAH

BAHAN-BAHAN
500 gm daging Landak  dipotong nipis dan di rebus dengan pewarna merah hingga lembut
1 biji bawang besar ~ di hiris
1 biji capsicum hijau ~ di potong
1 cm halia ~ di ketuk
2 ulas bawang putih ~ di ketuk
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
garam secukup rasa

HIASAN
daun sup
daun bawang
kacang buncis

CARA PENYEDIAAN
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia hingga harum. Masukkan cili sos, tomato sos dan sos tiram

2. Jika terlalu kering tambahkan air rebusan daging. Perasakan dengan garam

3. Masukkan daging rebus dan biarkan merenih dan kuah sedikit pekat

4. Akhir sekali masukkan capsicum, kacang buncis, daun sup dan daun bawang

Angkat dan sedia dihidangkan

RESEPI LANDAK MASAK KUNYIT

BAHAN-BAHAN
Daging landak (dipotong dan dibersihkan)
Bawang merah (dihiris)
Bawang putih (dihiris)
Halia (dihiris)
Kulit kayu manis
Serbuk kunyit
Cili merah (dihiris)
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak untuk menumis

CARA MASAK
Panaskan minyak.Tumiskan bawang merah, bawang putih, halia dan kulit kayu manis, Masukkan serbuk kunyit, Masukkan daging.Kacau seketika.

Masukkan air secukupnya... Nak kuah lebih, masukkan lebih banyak air.Masak hingga daging empuk.Masukkan garam secukup rasa.

Masukkan hirisan cili merah.Kalau ada bawang besar boleh masukkan sekali, tapi saya tak masukkan sebab takda. Kacau rata.

bolehlah diangkat dan dihidangkan.

KERABU MAGGI UDANG

BAHAN-BAHAN
1 paket mi segera  dicelur dan ditoskan
1 biji tomato dipotong dadu
2 biji cili merah  dihiris
Segenggam daun ketumbar  dicincang
6 ekor udang segar  dicelur
2 sudu teh pes tomyam
1 biji jus limau nipis
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK:
1. Satukan pes tomyam, jus limau nipi, garam dan gula. Bancuh sehingga sebati.
2. Kemudian masukkan tomato, cili merah dan daun ketumbar.  Kacau rata.
3. Seterusnya masukkan mi segera dan udang  yang telah dicelur. Gaul hingga semua bahan mesra.
4. Sedia untuk dinikmati.


KERABU SOTONG

BAHAN-BAHAN
3 ekor sotong
1/2 biji bawang besar - hiris
1/2 biji tomato - hiris
4 biji cili api - hiris
1 tangkai daun ketumbar - hiris
1 batang serai - hiris
2 bij bawang putih - ketuk
1@2 biji limau kasturi - perah buang biji
1 sudu sos ikan (kalau ada)
1 paket suhun
Gula, garam - secukupnya

CARA MASAK
1. Rebus sotong dan suhun sebentar.  Agak-agak dah masak, tos dan ketepikan.

2. Dalam bekas lain, campurkan air limau kasturi, sos ikan dan bawang putih. Rasakan dengan gula dan garam ikut selera anda.

3. Campur semua bahan-bahan yang dah dihiris halus dengan kesemua bahan-bahan tadi termasuk sotong dan suhun. Siap.