Thursday, May 09, 2019

CUMI SAUS PADANG


BAHAN-BAHAN     
5 buah cumi
1/2 bawang bombay (dipotong2 kecil)
2 sdm saus sambal
2 sdm saus tiram
secukupnya Garam
secukupnya Gula
1 gelas air
2 lembar daun bawang (iris tipis2)
Bumbu halus
15 cabe rawit
3 cabe kriting
3 buah bawang merah
2 buah bawang putih

LANGKAH
Luek bumbu halus

Kemudian tumis bawang bombay dengan sedikit minyak sampai harum dan bila udah harum tambahkan bumbu halus sampai harum juga.
 
Lalu masuk cumi dan 1 gelas air hingga mendidih. Tambahkan garam, gula, saus sambal, saus tiram.

Lalu baru masuk daun bawang.

Wednesday, May 08, 2019

RESEPI DAGING SINGGANG PALING MUDAH

BAHAN-BAHAN     
400gram daging lembu segar (potong kecil)
2 inci lengkuas (potong menyerong)
1 biji bawang merah (mayang je)
8 biji bawang putih (ketuk je)
2 keping asam keping
10gram ketumbar (ditumbuk)
400ml air putih (agak-agak je)
Garam dan gula

CARA PENYEDIAANNYA:
1. Tumbuk dulu biji ketumbar separuh hancur. Ketuk bawang putih. Mayang bawang merah dan hiris lengkuas.

2. Satukan semua sekali. Letak air dan panaskan dengn api yang slow. Nak bagi daging masak dan lembut.

3. Dah mendidih, masukkan gula dan garam. Biarkan ia mendidih sehingga betul-betul empuk.

4. Boleh masukkan cili kering nak nampak best. Hehe. Dah siap. Selamat mencuba.

5. Dah siap! Memang nampak menyelerakan.





RESEP CUMI MASAK KEMANGI


BAHAN-BAHAN     
1 porsi
1/4 kg cumi segar
1 ikat kemangi (petiki daunnya)
1/2 buah bawang bombay (iris)
Secukupnya gula merah, garam, penyedap rasa

BUMBU HALUS
8 buah cabe merah keriting
5 buah cabe rawit merah
6 siung bawang merah
4 siung bawang putih
1 buah tomat
1 cm jahe

Langkah        
Bersihkan cumi buang tintanya. Potong cumi menjadi bentuk cincin.

Tumis bumbu halus hingga wangi. Masukan cumi tunggu sampai agak mekar.

Tambahkan sedikit air. Masukan bawang bombay, gula merah, garam dan penyedap rasa.

Masak 10 menit hingga bumbu meresap. Jangan terlalu lama agar cumi tidak alot.

Masukan kemangi sampai agak layu. Masakan siap dihidangkan

Tuesday, May 07, 2019