Thursday, January 18, 2018

RESEPI IKAN SINGGANG TERENGANU

Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat. Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu


RESEPI IKAN SINGGANG TERENGANU

BAHAN-BAHAN
2 Potong isi ikan tenggiri /tongkol atau ikan Kembong
¼ inci Lengkuas
4 hiris kunyit hidup atau satu sudu kecil serbuk kunyit
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
3 keping asam gelugor
2 biji cili hidup dipatahkan
garam secukup rasa
air secukupnya

PROSES PENYEDIAAN
Rebuskan semua bahan sekaligus sehingga ikan masak. Boleh ditambah gula jika sukakan rasa lebih manis.

RESEPI IKAN SINGGANG KELANTAN

Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat. Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu


RESEPI IKAN SINGGANG KELANTAN

BAHAN-BAHAN
4 potong ikan tongkol atau kembong
3 biji bawang putih (dihiris)
Sedikit lengkuas (diketuk)
Garam dan serbuk perasa 
2 biji cili hijau besar
4 biji bendi
Sedikit asam keping


PROSES PENYEDIAAN
Masukkan bawang putih dan lengkuas dalam periuk bersama sedikit air sebagai kuah.

Apabila kuah mendidih, masukkan ikan, cili hijau dan bendi. Masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa


RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK SINGGANG

Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat. Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.


RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK SINGGANG

BAHAN-BAHAN
2 ekor Ikan kembung / 1 keping tenggiri
4/5 ulas bawang putih,
2 biji Lada hidup / 6 biji cili padi
4 keping asam keping (saiz sederhana)
1 inci Lengkuas
1 cm Kunyit
Garam
( sukatan bahan adalah mengikut citarasa )

PROSES PENYEDIAAN
Ikan dibersihkan tanpa perlu dikelar.
Bawang boleh dihiris dua atau dimasukkan sebiji-sebiji. Begitu juga lada hidup, asam keping dan kunyit. Lengkuas diketuk sedikit.

Sediakan periuk yang sesuai dengan saiz ikan. Masukkan air dan campurkan semua bahan-bahan tadi. Kemudian bolehlah dimasukkan garam. Tunggu sehingga ikan masak dan tutup api dan hidangkan.

RESEPI IKAN SIAKAP MASAK MASAM PEDAS

Ikan Siakap atau juga dikenali sebagai ikan Kakap Putih, merupakan ikan air tawar dan air masin. Nama sainsnya Lates calcarifer.Ikan Siakap merupakan ikan pemangsa. Ikan Siakap mendiami sungai, dan air laut. Diet utamanya adalah anak-anak ikan (termasuk anaknya) dan juga udang, serangga kecil seperti cengkerik, dan cacing.


RESEPI IKAN SIAKAP MASAK MASAM PEDAS
BAHAN-BAHAN
1 ekor ikan siakap sederhana besar - goreng
4 ulas bawang putih - didadu kecil
6 biji cili api - potong kecil
1 inci halia - hiris
2 helai daun limau purut - hiris kasar        
1 paket suhun - rendam hingga lembut
1 mangkuk nenas muda - didadu kecil
½ cawam perahan limau nipis
2 sudu sos ikan
Garam

PROSES PENYEDIAAN
Goreng Ikan terlebih dahlu lepas tu tos dan asingkan

Masukan Minyak dan tumis bahan bahan sampai naik bau. Masukkan sos ikan, halia. Gaul rata.

Masukkan suhun, daun limau purut, cili api, garam, nenas muda, gula. Tambah sedikit air. Kacau hingga pekat.

Angkat dan tuangkan ke atas ikan yang telah di goreng tadi.Tumis bawang putih hingga naik bau.



RESEPI IKAN SIAKAP MASAK REBUS

Ikan Siakap atau juga dikenali sebagai ikan Kakap Putih, merupakan ikan air tawar dan air masin. Nama sainsnya Lates calcarifer.Ikan Siakap merupakan ikan pemangsa. Ikan Siakap mendiami sungai, dan air laut. Diet utamanya adalah anak-anak ikan (termasuk anaknya) dan juga udang, serangga kecil seperti cengkerik, dan cacing.


RESEPI IKAN SIAKAP MASAK REBUS

BAHAN-BAHAN
1 ekor ikan siakap
1 biji bawang besar dimayang
5 ulas bawang putih dihiris
½ inci halia dihiris
3 batang serai diketuk
8 biji cili padi dihiris
1 mangkuk air
Sedikit daun bawang dan daun sup

PROSES PENYEDIAAN
Masukkan air dan kesemua bahan-bahan yang dihiris kedalam periuk.

Tunggu sehingga air mendidih kemudian masukkan ikan siakap. Apabila sudah masak hiaskan dengan daun bawang dan daun sup di atas ikan.

IKAN SIAKAP MASAK PEDAS

Ikan Siakap atau juga dikenali sebagai ikan Kakap Putih, merupakan ikan air tawar dan air masin. Nama sainsnya Lates calcarifer.Ikan Siakap merupakan ikan pemangsa. Ikan Siakap mendiami sungai, dan air laut. Diet utamanya adalah anak-anak ikan (termasuk anaknya) dan juga udang, serangga kecil seperti cengkerik, dan cacing.


RESEPI IKAN SIAKAP MASAK PEDAS
BAHAN-BAHAN
1 ekor ikan siakap sederhana besar

Serbuk kunyit dan garam

Minyak untuk menggoreng         
5-7 biji lada besar (merah) dikisar

1 biji bawang besar (dipotong dadu)

1 btg serai (dihiris)

1-2 helai daun limau purut

1 sudu bsr sos tiram

1 sudu besar sos cili

Garam dan gula secukup rasa

Sedikit minyak untuk menumis


PROSES PENYEDIAAN

Bersihkan ikan. Lumurkan garam dan serbuk kunyit. Goreng sehingga masak.


UNTUK SOS MASAK PEDAS:
Tumiskan bawang sehingga kuning. Masukkan lada merah yg telah dikisar tadi. Kemudian masukkan serai, sos tiram, sos cili, garam dan gula dan juga daun limau purut.


Tumiskan semua bahan sehingga naik minyak

IKAN SIAKAP PAPRIK

Ikan Siakap atau juga dikenali sebagai ikan Kakap Putih, merupakan ikan air tawar dan air masin. Nama sainsnya Lates calcarifer.Ikan Siakap merupakan ikan pemangsa. Ikan Siakap mendiami sungai, dan air laut. Diet utamanya adalah anak-anak ikan (termasuk anaknya) dan juga udang, serangga kecil seperti cengkerik, dan cacing.


RESEPI IKAN SIAKAP MASAK PAPRIK
BAHAN BAHAN

Ikan siakap

kunyit

garam

minyak

cili merah

cili padi

halia

bawang besar

bawang putih

sos tiram

bahan perasa

daun limau purut

serai

limau nipis


PROSES PENYEDIAAN

Ikan dilumur dengan garam dan kunyit, goreng sehingga warna kekuningan.Sebelahkan.


cili merah,cili padi, halia,bawang besar dan bawang putih dikisar hingga halus.Tumis bahan kisar beserta dengan serai yang dititik.Kemudian masukkan sos tiram, garam dan bahan perasa.masukkan air limau nipis dan daun limau purut.Masak selama 5 ke 10 minit

IKAN SIAKAP KUKUS ALA THAI

IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN SIAKAP KUKUS ALA THAI


BAHAN BAHAN
ikan siakap mesti yang segar
serai
bawang putih
bawah besar
stok ayam
air limau nipis tanpa biji
cili padi
gula secukup rasa
daun sup
satu sudu teh sedikit tepung jagung
2 cawan air

PROSES PENYEDIAAN
Masukkan stok ayam yang yang dicampur dgn dua cawan air kedalam kuali dgn api yang sederhana.

Ketuk Serai, bawang putih Masukkan tepung jagung , campuran air limau nipis tanpa biji bersama gula

semua bahan ini di masukkan dlm stok ayam yang mendidih di atas dapur

masukkan ikan siakap yang segar dan siap di kelar ke dlm kuali tadi

tabur hirisan cili pada dan daun sup dan hiriasn bawang besar


tutup kuali sehingga masak dan sedia dihidangkan

IKAN KELI MASAK BERLADA

IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN KELI MASAK BERLADA


BAHAN BAHAN
1 kg ikan sembilang
6 biji cili merah
3 ulas bawang merah        
1 ulas bawang putih
Gula, garam secukupnya

PROSES PENYEDIAAN
Ikan sembilang dibersihkan setelah itu gaulkan dengan garam serta kunyit secukupnya. Sesudah itu gorenglah hingga masak.


Cili merah, bawang merah dan bawang putih ditumbuk hingga lumat. Sesudah itu panaskan minyak di dalam kuali tumiskan bahan yang telah ditumbuk, bila sudah naik baunya masukkan ikan sembilang yang telah digoreng tadi. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.

Wednesday, January 17, 2018

IKAN MASAK RENDANG

IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN MASAK RENDANG

BAHAN BAHAN
2 ekor ikan ntok nyok  digaul dgn garam & kunyit
2 senduk cuka makan
1 sudu teh biji sawi
10 biji cili hijau
1 senduk minyak untuk menumis
2 cawan air
Garam
Gula
Bahan mayang:
5 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
4 cm halia
5 tangkai serai

PROSES PENYEDIAAN
Ikan digoreng garing lalu toskan minyak.
Tumiskan bahan mayang hingga agak kuning lalu masukkan biji sawi. Kacau sebentar hingga wangi tapi jangan garing.
Masukkan cuka dan air hingga didih.
Masukkan ikan, garam & gula secukup rasa. Biar mendidih sebentar.

Akhir sekali masukkan cili hijau.

IKAN REBUS KUNING

IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN REBUS KUNING

BAHAN BAHAN
200g ikan tongkol/ kembung
2 biji tomato
3 biji kacang bendi
Daun Kesum
Bunga kantan
4 biji cili padi   

BAHAN UNTUK DITUMBUK:
Kunyit hidup
Halia
serai
Bawang merah (Ditumbuk)
Bawang putih (ditumbuk)
Perasa:
asam jawa
Minyak masak
Garam

PROSES PENYEDIAAN
1.Tumis kesemua bahan - bahan yang ditumbuk sehingga naik bau.

2.masukkan bahan-bahan perasa

3.Masukkan ikan tongkol/kembung yang telah dicuci dgn bersih.

4. letakkan secukup air, tutup hingga mendidih.


5. Maukkan tomato, kacang bendi, daun kesum, bunga kantan dan cili padi sehingga masak.