Wednesday, July 17, 2019

RESEPI LANDAK MASAK KICAP


BAHAN BAHAN
Seekor landak yang telah dipotong
Kicap
Garam dan perasa

BAHAN A:
Halia 1 cm dihiris
Cili padi 1 biji
Bwg Merah 1 biji
Bwg Putih 2ulas
Serai 2 btg diketuk

BAHAN B :DITUMBUK:
Bwg merah 1 biji
Bwg putih 2 ulas
Serai 1 btg
Halia 2cm

CARA-CARA MEMASAKNYA:
Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan Bahan A diikuti Bahan B dan tumis sehingga naik bau.

Kemudian masukkan Daging Landak dan 2 cawan air dan tutup kuali.

Tunggu sehingga air dalam kuali hampir kering, jika landak masih liat , tambahkan air semula dan biarkan  sehingga daging lembut.

Apabila air dah dalm kuali dah kekeringan , daginbg tersebut hendaklah sentiasa dikacau untuk mengelakkan daging hangus.

Kemudian masukkan kicap , garam dan perasa.

Siap dan hidangkan.