Saturday, September 30, 2017

RESEPI NASI GORENG MERAH

Nasi goreng merupakan makanan panas segera yang lazat. Nasi yang digoreng bersama kicap dan ramuan lain mengikut selera mudah disediakan dan tidak memerlukan lauk tambahan, kecuali telur goreng.


Nasi goreng dikatakan muncul dari kebudayaan Cina sekitar 4000 SM, yang tidak suka memakan makanan dingin atau membuang makanan yang tidak habis maka nasi tersebut digoreng semula bersama bahan-bahan makanan dan pelbagai rempah. Pada masa kini, nasi goreng sering disediakan dengan campuran bawang, telur, ikan bilis, udang, hirisan ikan atau daging, kek ikan, sardin dalam tin serta sayur-sayuran terutamanya sayur campur.

Bagi masyarakat Malaysia sudah menjadi kebiasaan untuk menyediakan nasi goreng sebagai sarapan. Nasi goreng yang paling mudah disediakan adalah nasi goreng kampung yang hanya menggunakan bawang, ikan bilis, cili padi, kangkung dan telur sebagai bahan utama.

RESEPI NASI GORENG MERAH
BAHAN BAHAN

250-300 gram beras merah
4 ulas bawang putih, dicincang
2 biji bawang, cincang halus
1 keping cili merah, dicincang halus
6 ekor udang saiz sederhana di buka kulit
50 gram isi ayam dipotong dadu
1 sudu  sos ikan
1 sudu teh serbuk kari
4 daun kari
1/2 sudu teh garam
3 sudu besar minyak kacang soya
Keropok dan limau secukup rasa.


PROSES PENYEDIAAN
Tumis bawang putih sehingga kekuningan, masukkan udang dan ayam.

Masukkan daun bawang, cili, daun kari, sos ikan, serbuk kari, kacau dengan baik.

Akhirnya, tambah nasi merah, kacau hingga sebati.Hidangkan keropok dan limau.

No comments:

Post a Comment