Tuesday, June 05, 2018

RESEPI TERUNG BERLADA

Terung atau brinjal ialah tumbuhan yang tergolong dalam keluarga Solanaceae dan genus Solanum. Ia berasal dari India dan Sri Lanka, dan amat berkait dengan tomato dan ubi kentang. Terung biasanya digunakan sebagai sayur untuk masakan. Nama botaninya Solanum melongena.


RESEPI TERUNG BERLADA

BAHAN BAHAN
Terung pendek dibasuh dan dibelah tengah digoreng kemudian ditoskn
Serai dititik
Daun limau purut disiat2
Garam
Gula
Sedikit perasa secubit rasa klu nk buh
Sedikit air asam jawa

BAHAN  TUMBUK/ KISAR
Cili besar merah
Cili kecil/cili padi
Bawang besar
Bawang kecik
Bawang putih
Sedikit belacan
Udang kering*

PROSES PENYEDIAAN
Bahan  ditumbuk kasar baru sedap kemudian ditumis sehingga naik bau wangi dan layu.

masukkan juga serai yang telah dititik.kacau2 kemudian masukkn sedikit air asam jawa...masukkn sekali garam,gula dan perasa kalau nak bubuh

masukkn pula daun limau purut yg telah disiat2...kalau nak lebihkn kuah masukkn sedikit air...biarkn mendidih kemudian masukkan terung yang telah ditoskan tadi...biarkan kejap bgi sambal brlada sebati dengan terung.

Siap


No comments:

Post a Comment