Tauhu adalah
makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga
dengannya seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.
RESEPI TAUHU BERGEDIL
BAHAN TAUHU BERGEDIL:
1 bungkus besar tauhu kering
3 biji kentang (rebus & lenyek)
1 cawan isi ayam dikisar
1 tin cendawan butang dicincang
10 ekor udang dicincang
1 biji cili merah besar dicincang
3 biji bawang merah digoreng
daun bwg & daun sup
serbuk lada putih & hitam secukupnya
garam secukup rasa
kentang direbus kemudian lenyek..ayam dimasak sebentar
bagi airnya kering..kemudian campur dgn semua bahan..perasakan ikut citarasa
masing2..tauhu digunting atasnya..isi tauhu dikeluarkan dan gaul bersama bahan
inti..kemudian sumbatkan semula inti ke dalam tauhu sebelum dicelup adunan
telur..
BAHAN CELUP TAUHU:
3 biji telur
garam secukup rasa
kocak telur & garam kemudian celupkan tauhu yg dah
disumbat dgn bergedil
BAHAN SOS:
6 tangkai cili kering digoreng
4 tangkai cili padi siam digoreng
2 ulas bwg putih
2 sudu gula perang
1 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
sedikit tepung gandum @ tepung kentang yg dibancuh air
**masak kesemua bahan hingga pekat..perasakan ikut
citarasa masing2
No comments:
Post a Comment