Thursday, January 17, 2019

RESEPI DAGING PEKASAM MASAK PETAI

Pekasam ialah sejenis makanan peram tradisi yang terkenal dan tahan lama di Malaysia. Ia merupakan satu cara mengekalkan makanan (lazimnya ikan) dengan menggunakan garam (atau asam) yang banyak dan mampu untuk menghasilkan pekasam yang mampu bertahan lebih lama (antara 6 - 1000 tahun).


RESEPI DAGING PEKASAM MASAK PETAI 

BAHAN BAHAN
1 Plastik Daging Pekasam (hiris halus2)
2 Biji Bawang Besar
5 Biji Cili Padi
2 Papan Petai.

CARA MEMASAK :
Goreng Daging dengan api yang pelan sehingga garing. Bila dah garing angkat dari kuali dan asingkan dalam pinggan.

Tumis bawang besar sehingga garing dan mengikut selera masing2..kalau suka sampai kuning goreng lama sikit, kalau suka yang lembik2 separuh masak macam saya, so jangan lah goreng lama sangat.

Masukkan semula daging pekasam tadi dan masukkan pula cili padi.

Gaul2 sekejap dan boleh tutup api.Siap untuk dihidang, makan pula dengan nasi panas..perghhhh!!terangkat! ;)


No comments:

Post a Comment