BAHAN-BAHAN:
5 ekor ikan talapia (goreng dengan garam kunyit terlebih
dahulu)
6 ulas bawang putih *
3 ulas bawang merah *
10 biji cili api *
6 biji ubi cekur *
5 helai daun cekur (dihiris halus)
Santan pekat
3 keping asam keping
Garam secukup rasa
* ditumbuk halus
Ikan talapia digoreng terlebih dahulu
CARA
MENYEDIAKAN:-
1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumis bahan yang
di tumbuk halus tadi hingga naik bau dan garing.
2. Kemudian masukkan sedikit air, santan pekat, asam keping,
garam dan hirisan daun cekur tadi.
3.Biarkan mendidih dan kuah menjadi pekat,baru dimasukkan
ikan talapia yang digoreng tadi.
4.Biarkan mendidih seketika dan bolehlah ditutupkan api.
Hidangkan.
No comments:
Post a Comment