Wednesday, September 16, 2020

IKAN TALAPIA MASAK LEMAK KENCUR @ CEKUR

BAHAN-BAHAN:
5 ekor ikan talapia (goreng dengan garam kunyit terlebih dahulu)
6 ulas bawang putih *
3 ulas bawang merah *
10 biji cili api *
6 biji ubi cekur *
5 helai daun cekur (dihiris halus)
Santan pekat
3 keping asam keping
Garam secukup rasa
* ditumbuk halus

Ikan talapia digoreng terlebih dahulu

CARA MENYEDIAKAN:-
1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumis bahan yang di tumbuk halus tadi hingga naik bau dan garing.

2. Kemudian masukkan sedikit air, santan pekat, asam keping, garam dan hirisan daun cekur tadi.

3.Biarkan mendidih dan kuah menjadi pekat,baru dimasukkan ikan talapia yang digoreng tadi.

4.Biarkan mendidih seketika dan bolehlah ditutupkan api. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment