Wednesday, May 08, 2019

RESEPI DAGING SINGGANG PALING MUDAH

BAHAN-BAHAN     
400gram daging lembu segar (potong kecil)
2 inci lengkuas (potong menyerong)
1 biji bawang merah (mayang je)
8 biji bawang putih (ketuk je)
2 keping asam keping
10gram ketumbar (ditumbuk)
400ml air putih (agak-agak je)
Garam dan gula

CARA PENYEDIAANNYA:
1. Tumbuk dulu biji ketumbar separuh hancur. Ketuk bawang putih. Mayang bawang merah dan hiris lengkuas.

2. Satukan semua sekali. Letak air dan panaskan dengn api yang slow. Nak bagi daging masak dan lembut.

3. Dah mendidih, masukkan gula dan garam. Biarkan ia mendidih sehingga betul-betul empuk.

4. Boleh masukkan cili kering nak nampak best. Hehe. Dah siap. Selamat mencuba.

5. Dah siap! Memang nampak menyelerakan.





No comments:

Post a Comment