BAHAN-BAHAN
400gram
daging lembu segar (potong kecil)
2 inci
lengkuas (potong menyerong)
1 biji
bawang merah (mayang je)
8 biji
bawang putih (ketuk je)
2 keping
asam keping
10gram
ketumbar (ditumbuk)
400ml air
putih (agak-agak je)
Garam dan
gula
CARA PENYEDIAANNYA:
1. Tumbuk
dulu biji ketumbar separuh hancur. Ketuk bawang putih. Mayang bawang merah dan
hiris lengkuas.
2. Satukan
semua sekali. Letak air dan panaskan dengn api yang slow. Nak bagi daging masak
dan lembut.
3. Dah
mendidih, masukkan gula dan garam. Biarkan ia mendidih sehingga betul-betul
empuk.
4. Boleh
masukkan cili kering nak nampak best. Hehe. Dah siap. Selamat mencuba.
5. Dah siap!
Memang nampak menyelerakan.
No comments:
Post a Comment