Telur ayam atau itik
sebenarnya boleh dimasak pelbagai cara dan ikut kreativiti masing masing. Kalau
kena gayahnya telur akan memberikan kenikmatan dan rasa yang enak. Kali ini
saya kongsikan menu Resepi telur goreng bumbu bali. Selamat mencuba
RESEPI
TELUR AYAM GORENG BUMBU BALI
BAHAN - BAHAN
Telur ayam / itik
1 tangkai serai, dihancurkan
3 sudu besar kicap
Minyak masak
Rempah diproses:
8/10 keping lada merah, pilihan
6 ulas bawang
3 ulas bawang putih
½ cm halia
4 keping pecan panggang / dibakar
1 sdt garam
1 sudu besar gula perang
1 sudu kecil asam jawa
PROSES PENYEDIAAN
Rebus telur ayam atau itik sehingga masak, kupas dan
Lorekan beberapa keratan pada permukaannya. Goreng sampai bertukar
warna perang , tiriskan
Tumis bumbu yang dihaluskan dengan minyak masak sehingga harum
Masukkan serai, adun sampai layu, letak air sebanyak 150 cc
Didihkan, masukkan telur dan kicap.letak sedikit
gula dan garam sesuai selera. Masak sampai bahan kental.siap dan hidang
No comments:
Post a Comment