GAMBAR
SEKADAR HIASAN
Penyediaan
masakan untuk santapan keluarga selalunya akan menggunakan bahan dan penyediaan
yang paling ringkas dan mudah selain sedap untuk dinikmati.
Resipi
masakan berasaskan ayam pada kali ini adalah “ AYAM MASAK HALIA” . Menu ini bukan sahaja palig senang disediakan
mala sesuai dinikmati bersama makanan ruji harian iaitu nasi.Selamat mencuba.
Bahan-Bahan:
o
500 gram
ayam, potong kecil
o
4 ulas
bawang putih, hiris nipis
o
2 cm halia,
dihiris halus memanjang
o
1 sudu besar
kicap cair
o
1 sudu besar
sos tiram
o
1 biji
bawang besar, hiris nipis membulat
o
1 biji cili
merah, hiris nipis
o
1 tangkai
daun bawang, hiris panjang 2cm cm
o
1 1/2 sudu
kecil tepung jagung, bancuh dengan sedikit air
o
minyak
masak, untuk goreng ayam
o
sedikit lada
sulah atau lada hitam
o
sedikit
garam dan kunyit
o
garam dan
gula, secukup rasa
Cara
Penyediaan:
o
Panaskan
minyak. Gaul ayam bersama garam dan kunyit kemudian goreng separuh masak.
Angkat dan ketepikan.
o
Ambil
sedikit minyak dari baki gorengan ayam tadi anggaran 1/2 senduk dan tumis
bawang putih bersama halia sehingga naik bau. Masukkan kembali ayam yang
digoreng separuh masak tadi..
o
Masukkan
pula sos tiram, kicap cair, dan sedikit taburan lada putih. Kacau seketika.
Pastikan bawang putih jangan sampai hangus
o
Masukkan air
bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga kuah menjadi sebati dan pekat. Tambah
sedikit lagi air jika anda suka lebih kuah.
o
Taburkan
dengan cili merah dan bawang besar dan kacau selama 2-3 minit sebelum diangkat.
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
o
Masakan
siap. Taburkan bawang goreng sebagai hiasan. Hidang dan makan bersama nasi
panas.
No comments:
Post a Comment