BAHAN INTI
isi ayam (dipotong kecil) (nak guna ayam -cincang pun boleh)
-crab stick (hiris bulat)
-cendawan butang (dicincang)
-capsicum(dipotong dadu kecil)
-sayuran (carrot, baby corn, sengkuang) -ni optional. boleh guna ikut suka.
-black pepper
-tepung gandum
-susu (sy pakai fullcream. kalau pakai susu cair pn ok)
-cheese slice 3 keping (x kisah ape brand. nk lebih rse cheese boleh juga potong n letak masa kita gulung. lg sedap)
-chicken stock
-bawang merah*
-bawang putih*
-halia* (* bahan ni dicincang halus)
-minyak sedikit
-butter
-garam n perasa jika perlu
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak n butter. letak minyak sikit sebab takut butter hangus
Kemudian tumis halia, bawang putih n merah
Bila bwg dh layu sikit, masukkn isi aym dan cendawan. msk sekejap. msukkan juga chicken stock
Kemudian letak tepung dlm 3 sudu. (tujuan pakai tepung utk pekatkan kuah.
kemudian masukkan susu. tambah air sikit dlm setengah cawan.
Bila kuah dah agak pekat sikit, masukkan sayur sayuran termasuk capsicum.
Masak sekejap. letak black pepper, garam n perasa.
Sebelum tutup api baru sy masukkan crab stick.tujuan masukkn lambat sbb xnk die hancur sbb lama masak.
akhir sekali gulung mcm biasa..
tips masa goreng:
api jgn kecil sgt sbb kalau lama die akn kluar inti n bocor. minyak pun kotor.
selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment