Monday, March 25, 2019

AYAM MASAK MADU KURMA

BAHAN-BAHAN
  • 1 ekor ayam
  • 15 biji buah kurma
  • 1 biji bawang besar - dipotong membulat
  • 2 batang serai - dititik
  • 3 sudu besar cili kering yg dikisar
  • 6 sudu besar sos tomato - blh tambah
  • 6 sudu besar sos cili - boleh tambah
  • 2 sudu besar madu - boleh tambah
  • Air secukupnya
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Daun sup/bawang yang telah diracik halus

BAHAN-BAHAN DIKISAR:
  • 5 biji bawang merah
  • 3 biji ulas bawang putih yang besar
  • 1 1/2 inci halia
  • *Boleh ditambah lagi bahan-bahan mengikut citarasa sendiri .

CARA MEMASAK :
  • Semua bahan-bahan dikisar perlu dipotong kecil-kecil . Buah kurma dibuang biji dan dibelah 2 . Potong bawang besar nipis -nipis .
  • Ayam dibersihkan kemudian dipotong menjadi 12 bahagian kecil dan digaul dengan garam serta kunyit . Panaskan 2 cawan minyak dan goreng ayam sehingga masak dan agak garing .
  • Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar ,cili kisar, bawang besar serta serai. 
  • Kacau semua bahan dan biarkan sampai sambal masak kemudian masukkan sos cili , sos tomato dan kacau lagi. 
  • Masukkan buah kurma, air secukupnya , buah tomato dan madu secukupnya. 
  • Kacau semua bahan sehingga kuah menjadi mendidih dan buah kurma menjadi agak lembik . 
  • Masukkan semua ayam goreng serta garam secukupnya , rasa kuah jika kurang manis boleh la ditambah sedikit gula. 
  • Gaulkan semua bahan-bahan dan taburkan daun sup/bawang yang telah diracik kecil. Terus kacau dan boleh la dimatikan api dapur.
  • SELAMAT MENCUBA.

No comments:

Post a Comment